Држава финансира са 6 милијарди динара увођење новог система фискализације

Један од најважнијих пројеката на коме ради Влада Србије је увођење новог модела фискализације, који треба потпуно да промени начин на који ради постојећи. Увођењем новог система постиже се транспарентно пословање и подршка онима који не послују у сивој зони, подиђе се ниво рада Пореске управе и смањује трошак привредницима.

-Привредници неће морати да чувају контролне траке, неће имати обавезу годишњег сервисирања уређаја, сертификације, биће ово много једноставнији и јефтинији систем за нашу привреду и коначно систем који ће нам омогућити да се још ефикасније и боље боримо против  сиве економије. Она иначе постоји у мањем обиму, али увођењем е-фактура и овог система фискализације свешћемо је на минимум, каже министар финансија Синиша Мали.

Три су важне новине за привреднике. Они су тражили прелазни период и добилу су од 1. новембра до краја априла, каже Мали. У току тих шест месеци нови и стари систем радиће паралелно како би се корисници навикли на увођење новог система.

-Друга ствар, које је веома важна су субвенције. Дакле, пореске обвезнике неће коштати увођење новог система фискализације. Ми ћемо до краја месеца на седници Владе усвојити Уредбу у којој ће до детаља бити регулисано добијање субвенција. Оне ће бити 100 евра по продајном објекту и 100 евра по фискалном уређају и добија сваки порески обвезник. Они који нису у систему ПДВ-а добиће још 20 одсто како би утицај набавке и куповине био неутралан. Око 6 милијарди динара је целокупан трошак увођења система, а све ће ићи у траншама, каже министар.

Систем је потпуно флексибилан. Порески обвезници неће морати да користе постојеће фискалне уређаје, моћи ће да користе и таблете и мобилне телефоне и на свом штампачу да штампају фискалне рачуне. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 септембар 2021 13:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter