Предео изузетних одлика ''Долина Пчиње''

Долина Пчиње је заштићено природно добро од 1996. године, а њиме управља Епархија врањска. То је простор у коме се допуњују природне и културно-историјске знаменитости. Овде царује велики број ретких биљака и животиња. Један од бисера је река Пчиња. Највећа природна вредност је шумски комплекс планине Козјак. Попут иконе краси га Манастир Свети Прохор Пчињски, споменик под заштитом државе.

Манастир Прохор Пчињски је икона југа Србије. Окружују  га вијугава река Пчиња, шумовита планина Козјак, села и људи са богатом историјом и традицијом и прелепа очувана природа. Овај крај је дом многим ретким биљним и животињским врстама. То су све били разлози да држава Србија цео крај прогласи за предео изузетних одлика..

Долина Пчиње је заштићено природно добро од 1996. године, а њиме управља Епархија врањска. Заштита  обухвата подгорину планина Козјак и Старац и долину реке Пчиње, која раздваја ова два масива. Површина заштићеног подручја је 2.606 хектара. Међутим,  ревизија је донела нова проширења овог природног добра на 4.200 хектара. За такву одлуку било је доста разлога.

Овде царује велики број ретких биљака и животиња.  Неке од њих су строго заштићене. То је био један од највећих разлога за проглашење предела изузетних одлика. Ипак, највећа природна вредност у Долини Пчиње  је шумски комплекс планине Козјак. Површине под шумом заузимају  преко половине целокупног предела. Tо је простор, у коме се допуњују природне и културно-историјске знаменитости.  Манастир Прохор Пчињски  је једна од најстаријих светиња на југу Србије где почивају мироточиве  мошти Светог Прохора. Предео изузетних одлика обухвата више села на подручју две општине Трговиште и Бујановац, која су сликовита, архаична и традиционална, каже Драган Нешић Завод за заштиту природе Србије.

Један од бисера овог предела је река Пчиња. Иако по количини воде представља једну од најсиромашнијих притока Вардара, убраја се у најчистије реке Србије. Спровођење правила унутрашњег реда обезбеђује и непосредни надзор на заштићеном подручју врши чуварска служба. Суочава се са недозвољеним ловом и риболовом, паљењем стрништа и изазивањем пожара. Има и бесправне градње и сече шума. Мештани и посетиоци се морају придржавати правила како би се очувале одлике краја. Врањска епархија као управљач је са надлежним институцијама поставила дугорочне циљеве заштите овог подручја, каже Игор Алексић шеф чуварске службе предела изузетних одлика ''Долина Пчиње''.

Због свега тога овај део долине Пчиње сврстан је у националну природну баштину од великог значаја.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 24 септембар 2021 12:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter