Кријумчарење људи је кривично дело и треба га зауставити

Кријумчарење људи је кривично дело које је на нашем подручју постало шире препознатљиво, тек 2015. године доласком миграната из источно азијских и афричких земаља. Показало се као уносна зарада, стицана на патњама људи. Пандемија је учинила своје, па се број оваквих случајева од прошле године знатно смањио.

О томе су на округлом столу разговарали надлежни и они који су се уназад годинама бавили овим проблемом. Било је промена регулативе, неочекиваних ситуација, промене надлежности 2017. године, када је ово кривично дело прешло у надлежност Вишег тужилаштва, а мењале су се и казнене мере.

У последњих шест година у Србији су за кријумчарење људи оптужена 292 лица и донето је 300 осуђујућих пресуда, рекла је виши јавни тужилаца Данијела Трајковић.

-У два  случаја започели смо предмете, који су представљали предмете организованог криминала. Ми смо скоро све одрадили и уступили предмете Тужилаштву за организовани криминал. Моје је задовољство да имам повратне информације да су сви ти људи осуђени за кријумчарење, али са елементима организованог криминала, каже Трајковићева.

Било је много проблема, од судских преводилаца, до идентификовања миграната. Кријумчари нису презали ни да возе по13 људи у путничком аутомобилу. Заплењен је велики број таквих аутомобила и чак три аутобуса. Кријумчари су једном мигранту наплаћивали вожњу до Београда и до хиљаду евра, а радили су и по три туре за ноћ.

-Било је људи у пратњи, зарађивао се велики новац, није им било скупо да пусте ауто испред, који ће ићи и јављати да ли има полиције. Нешто смо успели да спречимо, нешто не. Дешавале су се и несреће, извртања и погибија, код Лесковца се изврнуо комби са мигрантима. У караванима је стајало по 17, 18 људи, у мањим комбијима по 30-так људи. Били су као сардине, испод брачног лежаја у камперу смо нашли 13 људи, каже Бобан Ђорђевић, координатор ПУ Врање.

Кријумчари су користили патњу људи који су долазили из источно азијских и афричких земаља, како би стекли имовинску корист. Локални тим за борбу против трговине људима, пружио је и пружа сву неопходну помоћ мигрантима, који су смештени у Прихватним центрима.

-Неко ко буде кријумчарен може да постане и жртва трговине људима. Зато смо ту да све те људе упозоримо на опасности које их вребају на путу и од чега да се пазе. Свако ко уђе на територију Србије, када причамо о мигрантима, има законске могућности да у одређеном периоду, може на легалан начин да пређе територију наше земље. Имају 48 сати да оду до Београда или Шида, а могу да користе редовне аутобуске линије, возове, каже Данијела Милосављевић, градска већница.

Истичу надлежни и да је недостатак судских преводилаца на језике или дијалекте из подручја одакле су долазили мигранти, иако техничка ствар, био велики проблем, а и данас је. 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 24 септембар 2021 13:53

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter