Почиње пријављивање за субвенције за нови модел фискализације

Пријава привредника за државну финансијску помоћ како би набавили уређаје неопходне за нови модел фискализације почела је од поноћи на порталу е-Порези и трајаће до 31. јануара следеће године.

Министар финансија Синиша Мали најавио је да данас почиње пријављивање пореских обвезника за субвенције државе за прелазак на нови модел фискализације. Мали је рекао да је питање субвенција дефинисано Уредбом Владе Србије, која прописује да ће обвезницима бити уплаћено 100 евра по сваком продајном месту и још 100 евра по сваком продајном уређају, а за привреднике који нису у систему ПДВ-а тај износ ће бити увећан за 20 одсто, пренело је Министарство финансија.

Нови закон о фискализацији је потпуно либерализовао техничко решење тако да фискални уређај може да буде таблет, телефон, рачунар.

Осим за привреднике, фискализација је обавезна и за ноћне клубове, сплавове, трговце некретнинама, грађевинске фирме, приватне лекаре. У новој фискализацији статус продајног објекта добила су и превозна средства, веб трговина и различити аутомати.

Да би остварили право на субвенцију за прелазак на нову фискализацију, привредници прво треба да пријаве продајне објекте. Рок за то тече од почетка месеца. Надлежни подсећају да је то предуслов за дотацију и по објекту и по фискалном уређају.

У овом тренутку преко 8.000 пореских обвезника је пријавило око 11.000 продајних објеката. Процењује се да класичних продајних објеката имамо око 160.000.

Са преласком на електронску фискализацију, касе које се сада користе одлазе у историју. У употреби је њих око 200.000, а процењује се да ће са преласком на нови систем у функцији бити за трећину више различитих фискалних уређаја.

Према подацима Пореске управе, чак 80 одсто фирми код нас послује уз само једну фискалну касу.

Прелазни период у коме ће у употреби бити и нови уређаји и старе и нове фискалне касе почиње 1. новембра. Након шест месеци почиње потпуна примена е-фискализације.  

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 15 октобар 2021 13:43

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter