Одштампајте ову страницу

Предео изузетних одлика - Богатство биљног и животињског света

У долини Пчиње има више од хиљаду врста биљака, од чега је 47 строго заштићено. То је станиште око 170 врста птица и  педесетак сисара. Богатство биљног и животињског света био је један од главних разлога да се долина Пчиње прогласи пределом изузетних одлика. За научнике и истраживаче биће још много изазова у откривању нових врста.

Предео изузетних одлика Долина Пчиње се налази на граници континенталне и медитеранске климе. То погодује великој разноврсности  живог света.  Овде највећу вредност представљају ендемичне и реликтне врсте. Поменимо, мечју леску, дафинолисну крушку, ведричицу, фривалдскијев пуцавац, етненски жедњак и стефков жедњак. Ливаде и шуме су ризница лековитог биља, дивљег воћа и других шумских плодова и гљива. Откривено је преко 140 лековитих биљних врста. Међу њима су две заштићене врсте црвена клека и олимпски кантарион.

Такве врсте су заштићене од прекомерног сакупљања, брања у комерцијалне сврхе или од нарушавања и уништавања њихових станишта и популација. Највећа опасност прети од уништавање шумске вегетације.

У оквиру заштићеног подручја  је станиште око 170 врста птица и  педесетак сисара. Фауна гмизаваца и водоземаца је заступљена са око 30 врста. Овај крај се налази на листи “Влажних станишта птица у Европи”. Гнезде се или се среће више врста од посебног националног и међународног значаја. То су Јаребица камењарка - Медитеранска белка - Риђи мишар - Риђоглави сврачак - Јастреб осичар - Бела кања - Орао змијар - Сиви соко - Црна рода  - Буљина - Балканске сенице.

У долини Пчиње до сада је забележена скоро половина свих врста сисара Србије. Ту је станиште за многе врсте звери, а то су вук, лисица, дивља мачка, куна златица  и белица. У Пчињи може се наћи и видра. Више од половине заштићених врста водоземаца и гмизаваца налази се овде.

Овај предео је једини локалитет у читавој Србији за смука шилца и једну врсту поскока. Ретка врста пастрмке и бркица у реци Пчињи су прави драгуљи. Епархија врањска сарађује са многим научним институцијама, како би се откриле нове ретке врста биљака и животиња и ради на њиховој заштити.

За научнике и истраживаче биће још много изазова. На дневном реду сада су птице и дневни лептири, а онда и фауне слепих мишева и инсеката, које су недовољно истражене.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 15 октобар 2021 18:57