Одштампајте ову страницу

Агенција за безбедност саобраћаја: „Да се боље видимо“

Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са локалним саветима на нивоу Србије у 20 локалних смоуправа реализује пројекат „Ноћне акције“, у оквиру кампање "Ум на друм".  Циљ пројекта је повећање безбедности код пешака, бицилиста и младих учесника у саобраћају.

На основу статистичких података донет је зкључак да су те категорије учесника у саобраћају посебно угрожене у ноћним условима.

„С тим у вези покренули смо пројекат односно акцију под називом „Ноћне акције“ са слоганом „Да се боље видимо“. Ми смо одабрали локације на основу података где највише страдају ове категорије и на тим локацијама постављени су промо пултови са промотивно едукативним материјалима. Пре свега мислим на светла за бисцикл, флуоресцентне прслуке, тракице, лампе и друге материјале које грађани могу користити у ноћним условима како би повећали своју видљивост и како би их видели други учесници у саобраћају“, каже Вељко Ћурчић из Агенција за безбеност саобраћаја.

Свака активност за повећање безбедности, пре свега младих учесника у саобраћају добро дошла је свакој локалној самоуправи, па и Врању напомиње Ивица Ристић, члан Савета за безбедност саобраћаја у Врању.

„Оно што хоћу нарочито да истакнем је да је видљивост пешака у ноћни условима јако битна. Примера ради, ако је пешак у светлој одећи возач ће га видети на 36 метара. У колико је пешак у тамној одећи возач га види на 26 метара. Уколико пада киша и ако нам иде возилом из супротног смера које нас заслепљује ми ћемо тог пешака да видимо тек на 13 метара. У преводу прво ћемо ударити тог пешака па ћемо га тек тада видети. Зато су овакве акције јако битне. Зато што када пешак има флуоресцентни прслук на себи или сијалицу биће видљив на 36 метара што је јако безбедно“, истиче Ристић.

Поред Агенција за безбеност саобраћаја и Савета за безбедност саобраћаја у Врања у акцији учесствовали и ученици свих средњих школа на територији града.

„Пошто пешаци страдају и не само пешаци већ и бициклисти и остали учесници у саобраћају, најчешће у вечерњим условима, наш задатак је да подигнемо свест како би смањили бро погинулих“, каже Катарина Јањић ученица Техничке школе.

Акције су спроведене на две локације у Врању где по статистички подацима има највеће страдање пешака: на углу улица Вуле Антића и Боре Станковића и друга на углу Симе Погачаревића и Колубарске.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 01 новембар 2021 12:31

Сродни чланци