Јубилеј Гимназије у знаку знаметиних личности ове установе

Промоцијом књиге ,,Знамените личности врањске Гимназије’’ завршено je обележавање великог јубилеја, 140. годишњице гимназије ,,Бора Станковић’’.

Капитално дело врањске гимназије угледало је светлост дана у години великог јубилеја. Знаменити професори, ученици, лекари, научници, књижевници, политичари, уметници нашли су се међу 171. именом, колико је обухватила ова књига. Реч је о биографијама људи који су у врањској гимназији ''Бора Станковић'' добили и дали широко образовање, постигли значајне успехе у даљем школовању и својим знањем прославили и Врање и Гимназију.

''Мислим да је ова књига једна богата ризница за наш град, за нашу школу, за државу, с обзиром да су ту заиста људи који су од значаја када говоримо о знаменитим личностима,'' каже Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије и једна од ауторки.

''Истраживање је дуго трајало. Ја сам почео 2016. са сталном поставком која стоји и данас у Гимназији, где је постављено 30 фотографија и тада су урађене биографије свих тих знаменитих личности. Ово је наставак тог рада. Наставак и рада мог оца који је 1968. године око 50 личности обрадио у књизи ''Људи и дела.'' Ово је велики јубилеј, јединствен и кроз нашу Гимназију је деловало много значајних личности,'' додаје Томислав Симоновић, један од аутора.

''Унапред смо знали да ћемо када читав подухват буде био завршен наићи на контроверзна мишљења и на ставове зашто некога има или нема у књизи, ми смо спремни били на то, свесни смо да није било могуће обухватити све значајне људе који су у претходних 140 година били у Гимназији, али биће још јубилеја, биће још прилика за друго, треће, и десето допуњено издање, па све које смо пропустили овом приликом, обећавамо биће у неком од наредних издања,'' наглашава професорка и једна од ауторки Нела Димитријевић.

''Мој посао је био технички секретар редакцијског одбора, односно лице задужено за контакт са људима који су слали предлоге за књигу ''Знамените личности врањске Гимназије.'' Поред тога, обрадио сам и једну личност, посао јесте био обиман, скоро две године, колико смо прикупљали податке и радили на томе,'' истиче професор Ненад Стојиљковић, још један од аутора.

Међу ауторима су још и Марина Јањић и Миле Ђорђевић. На књизи се радило две године, а обухвата знамените људе који су оставили свој траг у историји ове образовне установе у периоду од 1881. до 2001. године. Неки од њих су присуствовали и самој промоцији.

''Парадоксално је да са одласком из Врања и врањске Гимназије и изналажењем нових простора и услова за даљи стручни и научни рад, врањски гимназијалци, али и професори, повећавају своју љубав према својој гимназији и свом граду и ја сам један од тих,'' рекао је пуковник проф. др Драган Микић, начелник Клинике за инфективне и тропске болести ВМА, чије се име нашло у овој књизи.

Представљање књиге употпунили су садашњи гимназијалци који су читали биографије или казивали стихове знаменитих песника ове школе и гимназијски хор.

Онима који су допринели обележавању великог јубилеја, као и изради саме књиге, уручене су захвалнице.

Промоцији у сали позоришта присуствовали су и заменица градоначелника Зорица Јовић и председник Скупштине града Дејан Тричковић са сарадницима.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 новембар 2021 13:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter