Др Станојковић: Хладни дани доносе већа загaђење

Хладнији дани нам доносе и већа загађења. Није лако изборити се са тим проблемом. Међутим, свако од нас може  да допринесе, на одређени начин, како бисмо удисали чистији ваздух.

Завод за јавно здравље у Врању врши мерење квалитета ваздуха на два мерна места, у самом Заводу и у Основној школи „Свертозар Марковић“.  Сваке године су резултати мерења у Заводу све гори, односно већи је број дана са повећаним концентацијама загађујућих материја, што се и очекује с обзиром да је центар града близу, да је саобраћај фреквентнији, и да постоје индивидуалне и блоковске котларнице, каже докторка Невенка Станкојковић. То су све извори загађења ваздуха, поготово у зимским месецима.

„У зимски месецима су нам и повећане концентрације загађујућих материја. Сваке године је иста ситуација. Рецимо прошле године је било 16 дана са повећаном концентрацијо чађи на мерном месту у Заводу, док је у школи било шест дана. Ове године смо имали по три дана на оба мерна места. Права зима још увек није почела али очекујемо да ће бити повећане концентрације загађења, поготово чађи, које до сада није било с обзиром да су и температуре биле релативно високе. Када су хладнији дани и када су влажност ваздуха и притисак повећани загађења су већа и добијамо веће концентрације загађења“, каже др Станојковић.

„Неопходно је да се као енергент користи гас који је гориво избора када су у питању фосилна горива. Угаљ, мазут и нафта много више загађују животну средину. Сада се ради на гасификацији. Надам се да ћемо и ми у Врању добити грејање на гас.  Индивидуална ложишта су, такође велики загађивачи. Најбоље је користити обновљиве видове енергије. Они су скупи али здравље нема цену. Ми овде имамо топлу воду у Врањској Бањи коју би могли да користимо. То су геотермални извори. У здравственом центру се гради котларница на биомасу, а то је обновљиви вид енергије. Енергија ветра, воде, сунца. У Србији се на десет локација граде соларни панели и на тај начин се ради на смањењу загађења ваздуха“, напомиње др Станојковић.

Индивидуално можемо заштитити животну средину већом садњом зелених површина. Што више зеленила здравији је ваздух, наглашава др Станојковић.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 24 новембар 2021 13:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter