Најмлађи корисник Сигурне куће има само два месеца

У последње време већи је број пријава за насиље над женама. Проблем најчешће настаје у вишегенерацијским заједницама, а у последње време учестало је и насиље над старијима.

На Међународни дан борбе против насиља над женама важно је истаћи неопходност промовисања и неговања нулте толеранције на насиље, као и пружања пуне системске подршке жртвама насиља. У последње време већи је број пријава за насилно понашање.

''Повећан је број пријава насиља у Центру за социјални рад у односу на неколико последњих година. Конкретно, што се тиче Врања, професионалци у Центру за социјални рад сматрају да је то повезано са специфичним културолошким миљеом и промовисањем нормализације насиља,'' каже директорка Центра за социјални рад, Драгана Арсић.

Још већи је проблем што се мали број случајева насиља пријави, а чешће се о томе ћути. О насиљу не треба ћутати, наглашава Арсићева и додаје да највећи број пријава стиже из градске средине, али да насиља има и у сеоским породицама, али се жене ређе одлучују да пријаве исто.

Најчешће су жене жртве насиља из породица у којима заједно живи више генерација.

''И то је у већини случајева највећи проблем, тако да један од партнера не преузима улогу која му припада у породици и често долази до проблема у породичним односима, баш због тога што у породици имамо по неколико генерација, жена се минимализује, сматра се подређеном особом у породици и у већини случајева то и јесте велики проблем што се тиче овог нашег подручја,'' додаје Арсићева.

Центар за социјални рад врши процену ризика по безбедност и здравље жене када је у питању насиље. Уколико је тај ризик веома висок, жена се најчешће са децом измештава у Сигурну кућу, а онда се примењује сва кривично и породично правна заштита, обавештава се Основно јавно тужилаштво, пише се тужба Основном суду за изрицање мере заштите од насилника и професионалац, стручни радник Центра за социјални рад ннтензивно ради на психосоцијалној помоћи и припреми жртве за сведочење. Оно што је битно истаћи је да се пружа и материјална подршка породицама, посебно женама које излазе из Сигурне куће. Најмлађи корисник од оснивања Сигурне куће је двомесечна беба, која је недавно тамо смештена.

''Тренутно се у Сигурној кући налази 17 особа, од тога 5 жена и 7 детета, од којих је једно најмлађе 2 месеца, које сам ја јуче и лично посетила. Оно што је женама које трпе насиље, било физичко, било психичко, најпотребније јесте системска подршка, коју оне сигурно имају када је у питању град Врање, а оно много битније јесте финансијска, стамбена независност и оно што често заборавимо да истакнемо, а то је јако битно то је подршка родбине,'' наглашава директорка Центра за социјални развој.

Најважније је да свака жена буде економски оснажена и да буде стамбено независна, како би могла да се избори са овим великим, и све заступљенијим проблемом, који не бира ни узраст, ни сталеж, ни ниво образовања, ни време и место где ће се и како испољити.

''Порука за све жене, за све девојчице, за све које су у насиљу, било да је то физичко или психичко, немојмо чекати 25. новембар, Дан борбе против насиља над женама, да бисмо разговарали о томе, да би размишљали о томе да ли треба да пријавимо насиље. Насиље је глобални проблем и о насиљу треба говорити и треба га зауставити,'' поручује наша саговорница.

У последње време чешће су пријаве и за насиље над старијима. ''Пружите подршку и брините о својим родитељима, како не би држава преузимала улогу деце,'' апелује Арсићева.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 25 новембар 2021 12:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter