Пројекат „Спотризам“ намењен деци и особама са аутизмом

Пројекат „Спотризам“ намењен деци и особама са аутизмом, почео је са реализацијом априла ове године. Циљ пројекта jе да се деца анимирају кроз спортске активности и на тај начин покрену моторичке способности које су веома битне за њихов развој. Пројекат се реализује уз финансијску подршку локалне самоуправе.

Пројекат „Спотризам је замишљен тако да деца и особе са аутизмом учествују на спортско рекреативном часу и на тај начин акивирају своју моторику која је веома битна за целокупни развој.

„Идеја је потекла од нашег удружења „Говори гласно“, а у сарадњи са спорстки клубом „Бубамара“ успели смо да реализујемо и да већ шест месеци буде озбиљан рад. Задовољни смо зато што се код све деце види напредак, расположена су, а самим тим и њихови родитељи“, каже Данијела Савић, председница удружења „Говори гласно“.

Идеју о пројекту је град одмах прихватио и подржао посебно зато што се ради о осетљивој групи деце на којој се по речима надлежних види очигледан напредак.

„Посебно ме радује то што су ми рекли да има велики напредак код поједине деце. То им значи, ово је за њих посебан тренутак када они изађу из скучених простора у кући, посебно сада када је лоше време и опусте се и играју одбојку, трче, скачу... што им је у кућним условима онемогућено“, каже градски већник Ненад Ђорђевић.

Ђорђевић наглашава да су у пројекат укључена четири професора физичког васпитања, који су пажљиво бирани, како би оправдали очекивања и начин рада који је специфичан. Тренинзи су три пута недељно, понедељком, средом и петком од 16 до 18 часова.

„Осмишљено је тако да се сваком детету посвети посебна пажња, зато што су мало захтевнија за рад. Сваком детету прилазимо на другачији начин, прилагођавамо се. То смо осмислили уз игру и на тај начин развијамо њихове моторичке и когнитивне способности, све у складу са њиховим могућностима“, каже Марко Ристић, професор физичког васпитања.

„Вежбе су у складу са њиховим могућностима. Ми се прилагођавамо њима, да то буде кроз игру, кроз осмех, у суштини да они буду задовољни“, напомиње професор физичког васпитања Миодраг Николић.

Поред подршке локалне  самоуправе, Министарство за рад, борачка и социјална питања обезбедило је спортсе реквизите и дидактички материјал.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 06 децембар 2021 14:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter