Православна Нова: Време да се преиспитамо и потрудимо да будемо бољи

У духу празника, прошлих и предстојећих, ваљало би да се православни хришћани преиспитају, сагледају себе и потруде да буду бољи људи, кажу свештеници наше епархије.

Нова година, као Нова година, датум или број није толико важна, нити да ли је славимо 14. септембра, 13. јануара или 31. децембра, колико је битно да се трудимо да се угледамо на Божију вољу и христоваскрсни пут, кажу свештеници.

''То је почетак, у ове благдане после Божића, почетак новога лета, и треба увек да пресалдирамо себе и своју прошлост, шта смо учинили у прошлој години за наше спасење, а шта ћемо да учинимо у Новој години, према томе ту правимо један резиме, и тек онда има смисао Нова година, а овако само прослава и само јело и пиће ништа нам не значе, то су више грешке и понављање старих ствари које чинимо свакодневно. Ми увек као људи треба да се душеспасавајућим средствима користимо, а то су пост, молитва и причешће,'' наглашава свештеник Зоран Трајковић.

Православни верници требало би да знају да се од Божића до Богојављења среда и петак не посте, осим на Крстовдан, који је увек посан. Богојављење, иако се падне у среду или петак је мрсан дан, а на Светог Јована се пости, ако се падне у среду или петак.

Пре свих ових празника славимо Православну нову годину, тачније три празника у једном дану.

''Први, што је Нова година, што почиње ново лето, како би то људи рекли, друго, тада се празнује један од наших највећих светитеља, Свети Василије Велики, који је живео у 4. веку, рођен је у време цара Константина, умро 379. године, неких педесетак година је само поживео, али је за то време доста допринео православном свету и много је написао за све нас и био стуб православља. Он је написао и Свету литургију која се десет пута у току године служи. Трећи празник, а то је мали Божић, тада прослављамо дан када је Господ и спас наш Исус Христос био обрезан осмога дана после рођења, додаје свештеник Трајковић.

Сви ови празници ту су да нас подсете на суштину, а то је љубав Божија и слобода човекова.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 12 јануар 2022 12:16

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter