Василица у Горњој Чаршији прослављена уз музику и грејану ракију

Весело, раздрагано, само онако како то Роми знају, славило се синоћ на Тргу слободе у Горњој чаршији у Врању. Роми су славили Василицу, један од највећих  ромских празника. Хладно време и температуре у минусу нису спречиле Роме и Ромкиње да се окупе и уживају у овом празнику. Играло се, певало, славило, а тако ће бити и данас .

Дан светог Василија, традиционално се обележава уз музику, песму , игру и грејану ракију у Горњој Чаршији у Врању.

-Ово је срећан дан за мене,на данашњи дан сам се родио, имендан ми је и радујем се што баш на Васуљицу прослављам. Прославићемо уз музику, игру и грејану ракију, каже Василије Шабановић.

-Раније се много другачије славила Васуљица. Раније се славило по кафанама до поноћи. Након тога нас је покојни Бакија Бакић са својим трубачким оркестром чекао код Хамама и уз музику смо ишли према Горњој Чаршији, присећа се Станимир Станишић.

-Има много обичаја који се везују за Васуљицу. 12. јануара увече кољу се гуске и ћурке. Према традицији, сутрадан се оне стављају негде у кући или дворишту да висе. Ноћас око 12 сати имамо полазнике које домаћини позивају да им први уђу кући и да им донесу срећу. А већ данас се обележавање Васуљице наставља у свим домовима, уз богату трпезу, у кругу породице и у лепом расположењу ,објашњава Ивица Демирановић.

Иначе, Роми празнују Светог Василија јер су, по легенди, бежећи од сурових освајача дошли до “велике воде”, где су спас нашли захваљујући гускама, које им је послао Бог и оне су их одвеле на чврсто тло.

Василицу, највећи ромски празник после Ђурђевдана, прослављају Роми у целом свету. У души нескривени оптимизам, у кући окупљена породица, а за трпезом живина. И то, како кажу, што крупнија то боља, јер то не одражава само статус породице у заједници у којој живе, већ је наговештај боље и богатије Нове године.

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 14 јануар 2022 11:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Православна Нова: Време да се преиспитамо и потрудимо да будемо бољи - Радио Телевизија Врање… https://t.co/q7XQ5yrVvJ
Заменица градоначелника о програму Светосавске недеље - Радио Телевизија Врање https://t.co/IujUmB744x via… https://t.co/gQnVMjuNGp
Окамењено море: Напокон премијера - Радио Телевизија Врање https://t.co/2gGe35JzbD via @tripplesworld https://t.co/gCo77Gj7CI
Follow RTV Vranje on Twitter