Одштампајте ову страницу

Председник Вучић отворио фабрику Теклас Истакнут

Председник Србије, Александар Вучић, већ је испред фабрике „Teklas Automotive d.o.o.“.

Окупљеним новинарима рекао је да Теклас у овом тренутку већ има 320 запослених, а до краја године имаће 1500, рекао је Вучић. 

Председник је додао да му је власник фабрике забранио да каже колике су плате запослених, али су много, много веће, у неким случајевима и дупло веће у односу на плате из Геокса. 

''Дугорочно је решен проблем у Врању са Текласом и Хаиксом,'' што се тиче запошљавања, рекао је председник. 

Он је упознао власнике Текласа са потенцијалима Врањске Бање. 

*

Председник Вучић и власник компаније, симболично су, у кругу фабрике, засадили дрво, након чега је уследио обилазак погона. 


''Критикују ме што обилазим фабрике, а ја сам најсрећнији када многу да обилазим нове фабрике,'' рекао је председник. Он је у погону разговарао са запосленима о условима рада. 

Отворен нови погон фабрике Теклас у Врању. Посао за 1.500 људи

Уприличена је и свечана церемонија отварања нове фабрике ауто –делова турске компаније „Теклас Аутомотив“ данас у Врању, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Нови погон је отворен на локацији некадасањег Геокса који је прошлог лета затворио фабрику обуће у нашем граду.

Председник се нашалио са власником Текласа и питао га да ли би могли, када све заврше што су планирали са започетим инвестицијама, за две до три године да уложе у изградњу још једне фабрике југу и добио потврдан одговор. Вучић је био изненађен и након руковања, прокоментарисао како је то у тренутку смислио и ишао на девизу "ако прође-прође" и да му је упалило, тако да ће видети да Теклас за неку годину изгради још једну фабрику у Трговишту или Бујановцу, где би биле најпотребније.

"Он је Турчин који перфектно и до краја држи своју реч", додао је Вучић.

На свечаности поводом отварања поред председника Србије присуствују и министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадор Турске Хамиј Аксој.

Вучић је подсетио да Теклас већ има фабрику у Владичном Хану и подиже развој тог места и југа Србије.

На питање новинара како коментарише то што поједини у кампањи исмевају економске успехе Србије, Вучић је рекао да се људи који раде у новим фабркама сигурно томе не смеју већ су задовољни што имају посао.

"Упркос свима који су говорили како нећемо успети и како је само тешко... најрадоснији сам када видим задовољне и најсмејане људе", нагласио је Вучић.

Председник је обишао погоне Текласа и уверио се да на деловима за најпознатније светске брендове пише "маде ин Сербиа".У плану је да се у новог фабрици Текласа праве аутоделови за познате брендове као што су Мерцедес, Пореше, БМW, Ауди, Фолксваген, Рено...

Фабрика ће имати и базен за рекреацију радника.

 

Прва фабрика у Србији Теклас компаније отворена је 2015. године у Владичином Хану и запошљава 1.093 радника од којих је 675 запослено на неодређено време, а 418 радника на одређено. Компанија је најавила да планира да у Србији запосли укупно 2.500 људи.

Теклас производи, развија и дизајнира флуидне системе за линије за грејање и хлађење за аутомобилску индустрију широм света, са иновативним Приступим орјентисаним на купце вец 50 година.

Компанија Теклас основана је 1971. године, када је отворена прва фабрика екструдиране гуме и делове од бризгане пластике. Данас компанија дизајнира, развија и производи системе за циркулацију течности и системе брисача за велике произвођаче у аутомобилској индустрији. Са седам фабрика у четири земље и више од 3.600 запослених, Теклас представља глобалног добављача у ауто-индустрији.

Неби: Инвестиција у Врању важна за добробит и развој Србије

Генерални директор турске компаније Теклас Анил Неби, поручио је на свечаности поводом отварања фабрике ауто-делова у Врању, да је ова инвестиција важна за добробит и развој Србије, као и да ће допринети да се наша земља још боље позиционира на светском тржишту.

Неби је подсетио да је прва фабрика његове компаније отворена у Владичином Хану пре шет година.

"Одлучили смо се за нашу прву инвестицију пре шест година у Владичином Хану и од тада запошљавамо 1.000 људи, а укупан промет у Србији би требало да буде око сто милиона евра", казао је Неби. Изразио је задовољство што се друга фабрика његове компаније отворила у нашој земљи, упркос пандемији и кризи која је задесила светско тржиште у протекле две године. Неби је истакао да у фабрици у Врању ради тренутно 300 људи, као и да је план да се, када фабрика буде радила пуним производним капацитетом, у њој обезбеди посао за 2,5 хиљаде радника. Према његовим речима план је и да у будућности ова фабрика достигне промет од 250 милиона евра.Објаснио је да се производи његове компаније продају свуда у свету, те да ће Србија, отварањем фабрике у и Врању, унапредити своје пословање и још боље се позиционирати на светском тржишту.

"Ово је важна инвестиција за све запослене у Врању, читаву компанију и Србију", рекао је он и додао да ће сви имати добробити од овог пројекта.

Неби је оценио да Србија никако није нискобуџетна земља, већ да има изузетан инвестициони потенцијал када су у питању географски положај, радна снага и остали ресурси којима располаже. Он се захвалио је председнику Александру Вучићу и турском амбасадору у Србији Хамију Аксоју, као и представницима владе и запосленима у компанији што су својим присуством увеличали отварање фабрике Теклас.

 

Амбасадор Турске у Србији Хами Аксој рекао је на церемонији отварања фабрике у Врању, да та земља све више улаже у Србији и истакао да је ова фабрика 24 турска инвестиција у нашој земљи. Захвалио се председнику Србије Александру Вучићу што је умногоме допринео унапређењу сарадње две земље и показао отвореност за стране инвестиције у Србији. Изразио је задовољство што присуствује отварању још једне турске фабрике у Врању и подсетио да је резултат српско-турске сарадње фабрика у Лесковцу, која је отворена прошле недеље, као и изградња аутопута Сремска Рача-Kузмин.

 "Турска све више и више улаже у ову прелепу земљу и много ми је драго због тога", казао је Аксој.

 Оценио је да Србија не привлачи само инвеститоре из Турске, већ из целог света, захваљујући политичкој, економској и развојној визији Александра Вучића.Навео је да су трговинска размена две земље прошле године износиле две милијарде долара, те додао да је постављен и нови циљ од пет милијарди долара.Осврнуо се и на то да су Србија и Турска унапредиле и међусобну повезаност и транспорт путника и истакао да су уведени директни летови од Анкаре до Београда, као и од Ниша и Београда до Инстанбула. Амбасадор је рекао да је поносан на све пројекте које је компанија Теклас остварила у Србији.

 Инспекторка за квалитет у Текласу Виолета Ивановић изразила је задовољство што се "породица Теклас проширила". Захвалила се генералном директору компаније Анилу Невбију што одговорно води компанију и брине о сваком запосленом, а посебно у име свих грађана Пчињског округа и запослених у фабрици, председнику Александру Вучићу.

 "Хвала што нас никада не заборављате и што за Вас нисмо скрајнути људи који живе негде на југу и за које пре вас нико није марио", казала је она.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 14 март 2022 17:29

Сродни чланци