Врање домаћин трећег Сајма родитељства

Град Врање и предшколска установа „Наше дете“ домаћини су трећег по реду „Сајма родитељства“ у Србији, који је организован у вртићу „Сунце“ у Врању.

Сајмови родитељства спроводе се у оквиру пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја и унапређују доступност, квалитет и услове рада са децом предшколских установа. Пружају подршку породицама са децом са фокусом на породице из осетљивих друштвених група. Подстичу укључивање у квалитетан систем предшколског васпитања и образовања у циљу обезбеђивања једнаких услова за развој све деце.  Циљ сајма родитељства јесте да родитељи кроз различите едукативне и интерактивне радионице и садржаје сазнају како да унапреде своје родитељске вештине, добију информације о услугама и видовима подршке система које могу остварити на нивоу локалне самоуправе, као и да са својом децом учествују у креативним, истраживачким, спортским активностима. Предшколска установа „Наше дете“ укључила се у организацију и реализацију Сама родитељства. 

„Циљеви ове манифестације су јачање сарадње и комуникације са родитељима, оснаживање родитеља мале деце кроз подизање њихових компетенција, информисање родитеља о њиховим правима и могућностима подршке на локалу, као и развијање свести о значају инклузивног образовања и радног укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања. Ово је прилика да родитељи, деца и представници установа успоставе комуникацију, да размене мишљење, упознају се са новим сазнањима у области развоја детета, да се заједно друже и забаве. Очекујемо да ћемо са родитељима разговарати о дилемама и отвореним питањима која се тичу здравог одрастања њихове деце. Родитељи ће имати прилику да кроз разговоре са стручним лицима, васпитачима и представницима партнерских установа дају своје предлоге за унапређивање система предшколског васпитања и образовања“, рекла је Весна Џикић, директорка ПУ „Наше дете“.

Град Врање је увек био ослонац и велика подршка идејама развоја, како установе, тако и свим идејама које доносе сигурност осетљивој популацији деце и породицама.

„Сви смо ми данас на важном задатком. Овај сајам је добра прилика да укажемо на значај раног укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања, значај ране инклузије деце у васпитни процес, посебно деце из осетљивих категорија друштва, без сумње је вишеструк. Током трајања сајма родитељи  на једном месту могу да добију све потребне информације о функционисању установе, о значају социјализације за њихов даљи раст и развој, да деца кроз игру и дружење стекну прве импулсе о лепоти заједничког одрастања, о лепоти игре и смеха у друштву својих вршњака. Адекватан боравак деце у вртићима у Врању један је од приоритета градског руководства. У насељу Рашка тренутно се гради вртић чија је вредност 190 милиона динара. За вртић „Бамби“ у Врањској Бањи издвојили смо 5,6 милиона динара, реконструкција и енергетска санација вртића „Дечја радост“ износи 31 милион динара. Добили смо и нови вртић „Звончица“ чија је вредност 54 милиона динара. За редовно функционисање вртића сваке године издвајамо око 460 милиона динара“, истакла је заменица градоначелника Зорица Јовић.

Стварање, ширење и имплементација свих добрих идеја, па и Сајма иде са највишег државног нивоа Министарства просвете, науке и технолошког развоја. 

„Сјајна комуникација која постоји између установа у Врању која омогућава родитељима да на један једноставан и брз начин дођу до свих потребних информација како укључити децу у предшколско образовање, васпитање, али и да остваре сва остала права која Република Србија нуди родитељима мале деце преко локалних самоуправа, показује колико заправо ова локална самоуправа улаже у образовање и васпитање. Није лако бити родитељ и ми сви заједно, цео систем, покушавамо да им у томе помогнемо“, истиче Александар Јовић, помоћник министра за међународну сарадњу и интеграције.

Партнери „Сајма родитељства“ су Дом здравља, Центар за развој локалних услуга социјалне заштите, Центар за социјални рад, музичка школа „Стеван Мокрањац“ и школа за основно и средње образовање „Вуле Антић“.

Сајам родитељства је посетило око 300 родитеља и деце.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено субота, 26 март 2022 16:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Највећи Сајам запошавања до сада у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/bXVkLwXZ0c via @tripplesworld https://t.co/jBlqdyzN9y
У Врању дозвољена ванпијачна продаја - Радио Телевизија Врање https://t.co/nGBE4PhWwb via @tripplesworld https://t.co/mp6BARhUud
У част чувеном Врањанцу: Научна конференција посвећена Ђорђу Тасићу - Радио Телевизија Врање… https://t.co/wGnQTPWop0
Follow RTV Vranje on Twitter