Смањен број корисника социјалне помоћи у граду

Смањен је број људи на територији нашег града који примају новчану социјалну помоћ. Они који су још увек корисници те помоћи треба да искористе период сезонских радова, како би себи обезбедили додатне приходе. Износ новачне социјалне помоћи је прилично низак и прима се девет месеци током године. 

Према последњем извештају Центра за социјални рад смањен је број корисника новчане социјалне помоћи, након дужег низа година у којима смо бележили непромењене бројеве, каже већница Данијела Милосављевић.

"Од 1.200 корисника, које смо имали предходних година, смањен је број на 1.000. И 50 људи да се смањи је успех, не само града, већ и државе. Битно је да из године у годину смањујемо број корисника новчане социјалне помоћи, али ће увек бити здравствено неспособних људи за рад, који немају довољан радни стаж да изађу у пензију и они су корисници трајне помоћи", каже Милосављевић.

Радно способна лица која су у стању социјалне потребе, примају девет месеци у току године помоћ и добро је да захтеве подносе септембра месеца, како би током зимских месеци имали примања. Период који је пред нама ттреба да искористе за додатни рад, али и не само тај период.

"Треба да се труде  да полако повлаче тај период паузе. Нека тај период паузе буде у овом летњем периоду, на пример од маја или од јуна три месеца, када крећу сезонски радови, када могу на други начин да обезбеде одређена средства за своју породици и за егзистенцију. Сви они који примају новчану социјалну помоћ знају да је то мали износ и да је тешко преживети. Велики број њих се јавља за додатну врсту помоћи, као што су тренутне и једнократне помоћи", објашњава већница.

Период сезонских послова треба да искористе, нарочито они коринсници који имају преко 10 година радног стажа, јер према закону послодавци су дужни и за сезонске послове да уплаћују доприносе. На тај начин могу да повећају свој радни стаж, како би дошли до минимума од 15 година, колико је потребно да би остварили право на пензију, истиче већница.  

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 05 мај 2022 14:16

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врањанци за летовање најчешће бирају Грчку - Радио Телевизија Врање https://t.co/aehVHd53dw via @tripplesworld https://t.co/QtpiznCqCA
До титуле ђака генерације уз доста рада и одрицања - Радио Телевизија Врање https://t.co/YZbPWgscvR via… https://t.co/GBH7XSLSFO
Две особе тешко повређене у саобраћајкама - Радио Телевизија Врање https://t.co/haZm6CZuoO via @tripplesworld https://t.co/RMn8HiPO6Z
Follow RTV Vranje on Twitter