Раст цена квадрата некретнина, директно утиче на порез на имовину

Плаћање друге рате пореза на имовину стиже 15. маја, али се плаћа у понедељак 16. маја, по старом решењу. И даље важи законски отпис камате од 50 посто на старе дугове. На то немају право само они који нису испоштовали већ потписане репрограме. Иначе, камата на годишњем нивоу је 11,5 посто. Решења за ову годину која ће ускоро стићи биће неминовно већа због раста цена квадрата непокретности и тада је потребно платити разлику.

Раст цена енергената, поскупљује грађевински материјал, а то даље изазива раст цена квадратног метра некретнина. И док је Врање раније, годинама имало скоро исту цену квадрата, која се кретала од 550 до 650 евра,  данас је се све то другачије, скоро па је дуплирана цена. 

 Цене некретнина  квадратног метра и у Врању иду чак и до 950, 970 евра са ПДВ-ом. То је заиста велика цена квадратног метра у Врању. То је и разлог, јер док је потражња већа у односу на понуду станова, цене ће расти и држаће тај ниво, јер све што се изгради у Врању и прода се. Продају се и они станови који су у изградњи, 80 посто се тада већ прода", каже Ненад Тасић, начелник Одељења за буџет и финансије.

О томе Одељење локалне пореске администрације електронски добија свакодневно уговоре од нотара и на основу тога  задужује у систем. То повећање цена утиче  и на раст цена пореза на имовину за ову годину. Решења која ће за двадесетак дана стићи на адресе пореских обвезника биће за поједине зоне већа, како за куће тако и за станове.

"Повећање ће се кретати код пореских обвезника између 10 и 18 посто. То се односи на повећање код станова, постоји и повећање код кућа. Просечна цена квадратсног метра је у првој зони 680 евра, по одлуци града, друга зона 636, трећа 560 евра, што је коректно у односу на тржиштну цену. Нисмо ишли на драстично повећање које диктира тржиште, јер би онда требало да драстично повећамоизнос пореза.  Само цене  кућа су порасле на 320 евра по метру квадратном, а у трећој зони су 250 евра", објашњава Тасић.

Када би се пратилo тржишне, било би велико повећање, што град није одобрио, а ипак се све креће у законским оквирима. Просечни износи на решењима су између 6 и 7.000 динара,  што значи око 500 динара је повећање у првој зони, а плаћа се на четири рате. Мора се водити рачуна не само о тржишту, већ и о социјалној категорији, истиче Тасић. Он подсећа све пореске обвезнике који још увек нису променили власништво након смрти власника, да је јаве и искористе порески кредит од 50 посто колико им следује када је порез на имовину у питању.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 12 мај 2022 16:15

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter