Фестивал „Време радости“ у Врању

У Врању је одржан дечји Фестивал „Време радости“, који је организован по четврти пут. Јуче, на Међународни дан породице, градски парк био је преплављен дечјим осмесима, грајом, песмом, игром, дружењем. Фестивал је свечано отворио градоначелник Слободан Миленковић, истакавши да су деца наше највеће благо.

Разиграни дечји осмеси, граја, песма, смех, то је била слика Врања која је отишла даље. Фестивал је окупио велики број посетилаца, а понуђен је богат и разноврстан програм.

Градоначелник Врања, Слободан Миленковић, истакао је да је детињство најлепше животно доба, доба радости, да одатле све почиње, и да представља темељ за даље кораке и период којег се сећамо целог живота.

„У детињству је важно развијати креативност и учити децу правим вредностима, јер то је једини прави пут. Децу треба волети и чувати и о њима се бринути, али их и правилно васпитавати. Вртићи су место одакле све почиње, ту се и склапају и прва пријатељства и настају прве успомене. Надоградња и даљи развој наставља се у школи, али ипак је породица најважнија за свако дете, јер она је кров и темељ сваког друштва. Управо зато, на данашњи дан - Међународни дан породице организујемо дечји фестивал ”, рекао је градоначелник. 

Нагласио је да ће локална самоуправа наставити са пуном подршком и улагањем у унапређење услова боравка и рада у вртићима и школама, јер су деца будућност овог града и ове земље. Свечаним пуштањем балона почео је фестивал.

Посетиоцима је понуђен богат програм у коме су учествовале све школе са територије града, Предшколска установа, Музичка школа, Позориште и друге јавне установе и предузећа.  Деца су уживала јер је било садржаја за свакога.

„Мени се највише свиђа представа, а мојој сестри посебно Црвенкапа“, кажу Нина и Неда.

„Допада ми се ова представа, свашта ми се допада овде јер је све занимљиво, објашњава мала Симона.

На бини је приказан музичко-сценски наступ ,,Пчела и цвет”, деце вртића ,,Бошко Буха”. Посетиоце је одушевио наступ Хора Музичке школе ,,Стеван Мокрањац” , као и стихови врањског песника Жикице Димитријевића који је прочитао неке од својих омиљених стихова. Изведене су интерактивне представе ,,Било једном у једној бајци” и ,,Хајде са мном да се играш”. Наступо је и плесни клуб ,,Феникс”. У вечерњим организовани су концерти локалних извођача Александре Арсић и Владимира Стошића и вокалне солисткиње Марије Марковић- Мари Мари.

Оно што је посебно одушевило малишане је дворац на надувавање који је дан раније постављен у парку. Током целог дана деци су друштво правили и аниматори. Било је ту и других садржаја које су припремили Предшколска установа, ШАФ и Народни универзитет.

Организатори фестивала Град, Туристичка организација и ПУ ,,Наше дете” нису ништа препустили случају, деца и родитељи су уживали и дружили се.

„Када су наши најмлађи суграђани у питању, ништа нам није тешко да организујемо. Велики број учесника се одазвао, можда је ово и највећи фестивал до сада у погледу активности. Велику захвалност дугујем свим установама и школама које су се одазвале нашем позиву,'' истиче Стефан Филиповић- директор ТО Врање.

„Мислим да је ово најлепши призор који можемо видети у парку. Симболично, баш на Међународни дан породице негујемо породичне вредности и указујемо на важност деце, њихово одрастање и игру“, објашњава Наташа Стаменковић, сарадник у  ПУ „Наше дете“.

Посебан сегмент било је упознавање са радом, опремом и активностима полиције, војске, ватрогасаца, Хитне помоћи и Црвеног крста. Штандови ових служби били су постављени на спортским теренима Гимназије и током целог дана је за њих владало велико интересовање.

„Волим да будем полицајац, зато сам овде“, каже озбиљно наш мали суграђанин. „Ја сам дошла због брата, а брату се све допада на овим штандовима“, кажу Миља и Богдан.

Фестивал је имао и хуманитарни карактер, на свим видљивим местима и штандовима биле су постављене кутије за прикупљање помоћи за лечење малог Вукана. Организатори су послали поруку да би желели да следеће године управо он буде на отварању фестивала.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 15:01

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter