Стигло упуство за лекаре клиничаре у случају сумње на мајмунске богиње

Током јучерашњег дана свим Заводима за јавно здравље у Србији прослеђено је стручно методолошко упутство о поступању лекара клиничара у случају појаве сумње на мајмунске богиње, каже епидемиолог доктор Слађан Станковић, који је присуствовао састанку у Институту Батут у Београду.

"У нашој земљи је још увек низак ризик за појаву мајмунских богиња, али није искључен, управо због кретања људи. Оно што је карактеристично ради о обољењу које је да не би уплашили гледаоце, није као велике богиње, иако личи. Изазивач је из исте породице, али нема тако тешку клиничку слику и не даје такве компликације као што су велике богиње. Али је важно да будемо припремњени. Такви пацијенти ће одмах бити изоловани, може да се деси да такви пацијенти јављају и у другим службама осим на Инфективним одељењима и зато је важно  да сви лекари клиничари, препознају то обољење", каже епидемилог Станковић.

Симптоми су: грозница, оспе и увећање лимфних жлезди. Начин преношења је блиски контакт са зараженом особом или животињом, капљичним путем, преко телесних течности, приликом полног односа, нарочито мушкарца са мушкарцем. За мајмунске богиње као резервоари утврђени су једна врста мајмуна  и глодари.

Осим тога, наставља се и епидемиолошки надзор над грипом.

"Обично смо у мају завршавали са епидемиолошким надзором над грипом и респираторним инфекцијама. Ове године ће бити настављено да се интегрисано прати тестирање и на грип и на корону, без обзира што је стабилна епидемиолошка ситуација. Морамо је држати под контролом", каже Станковић.

Има земаља где још увек није стабилан ситуација, али преовладава став код епидемилога да ће корона бити као свака респираторна инфекција, јер то показују клиничке слике, које иду у правцу лакших слика, истиче епидемиолог.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 27 мај 2022 14:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Највећи Сајам запошавања до сада у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/bXVkLwXZ0c via @tripplesworld https://t.co/jBlqdyzN9y
У Врању дозвољена ванпијачна продаја - Радио Телевизија Врање https://t.co/nGBE4PhWwb via @tripplesworld https://t.co/mp6BARhUud
У част чувеном Врањанцу: Научна конференција посвећена Ђорђу Тасићу - Радио Телевизија Врање… https://t.co/wGnQTPWop0
Follow RTV Vranje on Twitter