Како се обележавају Летње задушнице?

Задушнице су празник у православној цркви када се сећамо оних који више нису са нама. Према црквеном календару овај празник је увек суботом, па се сутра 11. јуна, обележавају Летње задушнице.

Наша Црква је прописала четири дана годишње када се сећамо покојника. Прве су Зимске задушнице, затим Летње па следе Михољске и Митровске.

Када се крене на литургију, у цркву треба понети кувано жито као симбол смртног тела и бесмртне душе, затим црно вино које означава Божје милосрђе и мале свеће за све упокојене због којих обележавамо задушнице.
По завршетку литургије у цркви се служи парастос, а после парастоса се обилазе гробови покојника.

„На задушнице се сећамо наших драгих и милих који нису више са нама физички, али јесу са нама у духовном свету. Стално позивамо и наглашавамо да је на овај празник храна најмање битна. Довољно је изнети погачу, жито и вино, а не треба правити гозбе. Много је боље ту храну дати некоме ко нема, то ће пред Богом како за покојника тако и за нас бити нешто велико“ речи су свештеника Саборног храма Свете Тројице, Небојше Стојадиновића.

Није ретко видети људе који већ у петак излазе на гробље а верује се да је у народу „остало“ то да се на задушнице излази дан раније, још из времена Турака, када су људи кришом одлазили у цркву и на гробље.

„Наш народ је прихватио да се петком излази на гробље, и у сеоским заједницама се и дан данас задржала та традиција. У граду је дошло до промене, па се на Шапраначком и Бунушевачком гробљу излази суботом. Док је на гробљу у Доњем Врању, Собини и Сувом Долу остао петак. Било би правилније да човек изађе у суботу, али нисмо хтели да мењамо нешто што је остало у народу, а и када човек изађе на гробље не можете га одбити. Постоји веровање да ако нешто почнете не ваља прекидати“ објашњава свештеник Дејан Шкарић.

Црква нам даје објашњење да су среда и петак дани посвећени страдању Исусовом, а да је субота дан посвећен преминулима.

„Најбољи обичај је доћи на литургију и принети имена упокојених да се прочитају, а затим у Храму принети погачу да се пресече и прелити жито“ закључује свештеник Дејан Шкарић.

Према народном веровању, пламен свеће упаљене на задушнице вреди више од свих свећа упаљених за покојнике током године.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 10 јун 2022 15:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како до стана за снаге безбедности под повољним условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/OB2zIXvL3X via… https://t.co/8YBlVAG68E
Тиодоровић: Могуће померање почетка школске године за седам дана - Радио Телевизија Врање https://t.co/coiQT2NdX0 v… https://t.co/x63xi1jGw7
И даље преко 100 ковид позитивних у округу, заражено и шесторо деце - Радио Телевизија Врање… https://t.co/PH2cLF6XsJ
Follow RTV Vranje on Twitter