Избеглице добро примљене у Врању

У Центру за азил у Врању борави тренутно 71 избегло лице из Украјине и Русије. Гро чине жене, има 9 мушкараца који су старијег годишта и 19-оро деце. У Врању су добро прихвађени, већ уче наш језик и деца похађају школу.

Од 2017. године постоји у нашем граду Прихватни центар за избеглице, који  је одлуком Владе Србије прошле године прерастао у Центар за азил и то је једини центар те врсте на југу Србије. Уједно пружа и најбоље услове за живот људима.

''То је једна трајна институција и ту ће бити тражиоци азила, ту неће бити мигранти који су ранији долазили без папира, који су сада у Прешеву, Бујановцу и Босилеграду, већ ће ту бити људи који у свим легалним токовима. Пријављени су МУП-у, добијају своје папаире и они  ће бити тражиоци азила у Србији. Процес тражења азила траје некад и две, три године,'' каже Слободан Савовић координатор за југоситочну Србију Комесаријата.

Центар за азил у Врању пружа најбоље услове, а и наш град се показао као здрава и толерантна средина, која гаји емпатију према другим људим. Нема никаквих проблема, нити о томе размишљамо, истиче Савовић и наводи конкретан пример.

''Ако деца крену у школу и ако првог дана у школи дете из Врања слави рођендан и одмах позове то двоје деце у играоницу, о чему даље треба причати. То је заслуга и родитеља који су тако васпитали децу и учетиљица и те деце,'' додаје наш саговорник. 

Деца школског узраста већ су укључена у образовни систем, а за остале је организовано учење нашег језика, као и друге активности у циљу помоћи избеглима.  Избегли и сви ми се надамо да ће рат стати и да ће људи моћи да се врате у своју земљу, а до тада им пружамо заштиту, истиче Савовић. На нама је да покажемо да смо добри људи, а југ је по топлини познат. Осим тога, имамо нажалост и богато искуство са избеглима и расељенима.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 21 јун 2022 14:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter