Ухватили смо последњи воз за јавну расвету

Јавно - приватно партнерство је веома распрострањен модел сарадње. У више од 20 градова широм земље реализован је овакав вид сарадње када је у питању јавна расвета. Наш град управо приводи крају спровођење јавне набавке за реализацију једног оваквог пројекта.

На самом пројекту радили су инжењери Урбанизма, припремајући катастар улица, катастар сијалица и успели су да остваре почетну идеју, јер су добили одобрење владине Комисије за јавно-приватно партнерство. Крајњи циљ је већи квалитет и уштеда, каже Бранислав Пешић, дипломирани инжењер електротехнике и руководила у Урбанизму.

''Ова светиљка од 20 вати мења светиљку од 140 вати. Значи ви имате уштеду по једној светиљки 120 вати. Једна седмина снаге је присутна приликом рада уз боље осветљење,'' каже Пешић.

Велики су трошкови за јавну расвету. Према неким проценама, у просеку за одржавање јавног осветљења, што за утрошену струју, што за замену и поправку, трошило се око 55 милиона на годишњем нивоу. Уласком у модел јавно-приватног партнерста добици су вишеструки, истиче Пешић и нема говора о томе колико је пројекат исплатив.

''Јавно-приватна партнерства обично трају минимално 12 година, јер се приватном партнеру не исплати краћи рок. У нашем случају је уговор на 13 година. У Србији се то креће од 13 до 15 година. Обавеза је приватног партнера да за тих 13 година одржава јавно осветљење на 100 посто функционалности. Њему ће грађани пријављивати сваки проблем, а моћи ће и Урбанизму. На крају што је јако битно, након 13 година тај приватни партнер је дужан да остaви јавно осветљење у функцији од 100 посто,'' додаје Пешић. 

Он сматра да смо ухватили последњи воз за реализацију овог пројекта, на овом нивоу и са овим ценама, с обзиром на раст цена енергената.  У међувремену ће расти и цена високо квалитетних светиљки, што значи да ће комплетна уштеда бити и већа.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 05 јул 2022 14:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter