Бахатим возачима трајно одузимање дозволе и возила! Истакнут

Стално се поставља питање како несавесним возачима који угрожавају остале учеснике у саобраћају стати на пут.  Како наводе из Агенције за безбедност саобраћаја данас  има много мање бахатих возача него пре 10 или 15 година, али је ипак дошло време за  нове  мере. Прeмa нaцрту нoвoг Зaкoнa o бeзбeднoсти предвиђене су ригорозније мере, одузимање возила и трајно одузимање возачке дозволе.

Неко ко је два пута изгубио возачку дозволу јасно показује да не жели да мења своје навике. Новина новог Закона о безбедности саобраћаја је да неко ко је два пута изгубио возачку дозволу иде на специјални лекарски преглед који ће утврдити да ли има неке здравствене проблеме. Ако их има, остаће без дозволе. Ко остане без дозволе трећи пут њему ће трајно бити одузета дозвола и више никада неће моћи да је добије. Ако буду ухваћени да возе без дозволе, таквим возачима ће бити одузето и возило, предвиђа нови Закон о безбедности саобраћаја.

Ове мере уводе се како би се смањио број повређених и погинулих у саобраћајним незгодама , до којих  између осталог долази због несавесних возача који не поштују прописана правила. Ево како возачи коментаришу нове мере.

-И први пут када се таквим возачима одузме дозволе не треба им се вратити, а камоли трећи пут. Подржавам ту меру  јер је реч о тежим прекршајима. Треба спречити да се не понављају грешке а то може једино тако што им се не враћа возачка дозвола, кажу возачи које смо анкетирали.

-Реално је да се тако поступи. Ако неко трећи пут остане без дозволе, значи да ништа није научио и не треба поново да вози, додаје возач који за себе каже да се увек труди да поштују брзину кретања и остала правила у саобраћају.

-У саобраћају је најважније да се води рачуна о безбедности, како нас самих тако и осталих учесника,тако да у потпуности подржавам потпуно одузимање дозволе несавесним возачима, изричит је млади возач.

Вожња аутомобила без возачке дозволе је учестала појава која може имати фаталне последице, кажу наши саговорници и додају да то углавном раде млади. Одузимање возила у таквим случајевима је радикална мера која би , како предвиђа нови Закон , спречила такве прекршаје.

-Чуо сам за ту меру. Родитељи су у таквим ситуацијама најодговорнији,не треба деци дозвољавати да возе без дозволе,каже наш суграђанин.

- На родитељима је одговорност. Нисам за то да се одузима возило, не подржавам то. Треба да постоје казне за власнике аутомобила који се возе без дозволе, мишљења је возач с којим смо разговарали.

Најчешћи прекршај који возачи понављају врло често је вожња у алкохолисаном стању. Дирeктoр Кoмитeтa зa бeзбeднoст сaoбрaћaja Дaмир Oкaнoвић кaжe дa je пooштравање мера сасвим оправдано  у таквим ситуацијама.

-Бојим се да постојећи репресивни систем не може да одговори на толику количину пијаних возача и да је крајње време да се пооштре санкције. Мислим да је неопходно да се возачима који понављају прекршаје и који имају велику количину алкохола у организму , изричу заштитне мере обавезног лечења. Са друге стране требало би да се примењује мера која постоји у многим земљама у свету а то је трајно одузимање возила. Могу да најавим да ће се возила одузимати свима онима који буду возили са више од два промила алкохола у крви, закључује Окановић.

Да су овакве ригорозне мере неопходне говори и податак да највише страдалих у саобраћајним незгодама чине возачи и путници у путничким возилима , око 46 одсто, да четвртину свих погинулих у саобраћају чине пешаци, док је сваки десети усмрћени мотоциклиста, кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 14 јул 2022 11:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter