Пад броја незапослених за више од две хиљаде лица

Број незапослених на евиденцији Филијале Националне службе за запошљавање  у Врању, која са својим испоставама покрива цео Пчињски округ у првих шест месеци ове године у односу на исти период прошле смањен је за 2.100 лица. На крају јуна прошле године на евиденцији је било 23.230 незапослених, а 30. јуна ове године 21.104 лица.

Много су учинили послодавци који су се јављали и запослили више од 2000 незапослених, било да су користили неке мере државе и града или да су финансирали својим средствима та запошљавања. 

"Августа прошле године се десио Геокс и повећао број незапослених. Тај број се сада поново смањио. Послодавци из области обућарства имају потребе за тим радницима и готово да нема на евиденцији обучених квалитетних  радника. Сви ти људи који су радили у Геоксу су нашли посао,  у обућарству или у другим гранама. Тако да је и за радницима у обућарству, дрвопрерађивачкој индустрији, текстилу, повећана потражња", каже директор Филијале Горан Живковић.

Национална служба за запошљавање својим мерама много помаже. Послодавци се јављају на јавне позиве и запошљавају људе. Почетком године објављено је 12 јавних позива и за неке од предвиђених мера има још непопуњених места. 

"То су пре свих, мере стицање практичних знања и обука на захтев послодавца. Позивам послодавце са територије округа да се информишу на сајту НСЗ или да дођу директно у Филијалу Врање и да виде који од тих програма имамо. Послодавцима плаћамо да обучавају своје раднике", каже Живковић.

Интересантан је и програм приправника са средњом школом, има још десетак места, додаје он и наглашава да се ту обезбеђује минимална зарада, на нивоу Србије и плаћени су доприноси за шест месеци. Послодавац после тога није у обавези да задржи лице.

Има још места за и за стручну праксу и приправнике  са средњом школом.

Ове године је и град Врање одвојио огромна средства за помоћ у запошљавању, истиче Живковић, и то за неколико мера: за стручну праксу, самозапошљавање и запошљавање теже запошљивих лица.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 04 август 2022 13:01

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter