Отворена канцеларија омбудсмана у Бујановцу

Заштитник грађана Републике Србије, Саша Јанковић отворио је канцеларију омбудсмана у Бујановцу у присуству сталног координатора Уједињених нација у Србији Вилијама Инфантеа, амбасадора краљевине Шведске Кристера Аспа, амбасадора Краљевине Белгије Аладина Кундицкија и председника општине Бујановац Шаипа Камберија.

Отварање канцеларије грађана у Бујановцу, помогле су финансијски и морално Краљевине Шведска и Белгија, Уједињене нације и програм ЈУЕНДИПИ, рекао је у новоотвореним просторијама, које је обезбедило Министарство правде Србије, Саша Јанковић републички омбудсман. Стални координатор мисије Уједињених нација Вилијам Инфанте, рекао је на прес конференцији да је кроз рад канцеларије омбудсмана важно да људи који живе на тој територији остварују своја елементарна права.

“Успостављање контаката са институцијама система, ради остваривања људских права грађана који живе на територијама Општина Бујановац, Прешево и Медвеђа, од данас ће путем канцеларије обдусмана бити ефикасније", рекао је Вилијам Инфанте стални координатор мисије УН у Србији.

Његова екселенција, амбасадор Шведске у Србији Кристер Асп је казао да је срећан што је његова прва посета Бујановцу, поводом отварања канцеларије грађана. “Институција заштитника грађана први пут је основана у Шведској 1809. године. Зато могу да кажем да Шведска има велику улогу у развоју демократског друштва у Србији, јер неколико значајних пројеката у овој земљи, који се реализују у мултиетничким срединама, међу којима је и канцеларија омбудсмана у Бујановцу издваја 12 милиона евра”,рекао је Асп.

Његова екселенција Алаин Кундицки, амбасадор Краљевине Белгије у Србији наводи:“Омбудсман је међу носећим стубовима демократије у Европи, и зато је значајно што и на Југу Србије грађани могу указивати на многе проблеме. Амбасада Белгије је препознала мисију Саше Јанковића, Краљевине Шведске и у потпуности подржава овај пројекат.”


Председник Општине Бујановац Шаип Камбери је казао да је радећи са цивилним сектором уочио да људска права у великом броју случајева нису поштована. Исказао је задовољство, што је канцеларија отворена за време његовог мандата.


Саша Јанковић, републички заштитник грађана, је казао да је Србији било потребно 300 година да подржи институцију омбудсмана. У свету  је пре нас то урадило око 13о земаља. Садржај притужби се не разликује битно територајно у Србији. Грађане муче слични проблеми. Међу њима је остваривање права на квалитетан рад, потом на економска, социјална и културна права као и грађанска и политичка права.


Маја Златковић и Беким Ајдини радиће у Бујановцу понедељком и уторком, у Прешеву наредна два дана и Медвеђи, петком.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 06 децембар 2011 20:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter