Одштампајте ову страницу

Алкохол и волан никако не иду заједно

 Трећа недеља у новембру је већ више од 15 година, у целом свету посвећена жртвама у саобраћају. Иако од 2010. године наша земља бележи пад броја страдалих, ипак су жртве и даље бројне, а међу узроцима је све чешће алкохол.

 Од почетка године у Србији је у саобраћају страдало 426 људи, што је 11 посто мање него прошле године. То ипак не умањује последице саобраћајних несрећа, јер је три пута више повређених. Међу њима је много оних са трајним последицама, па и инвалидитетима. Ранијих година најчешћи узрок саобраћајних несрећа била је пребрза вожња, но иако је она једна од водећих узрока све чешће и све више у саопштењима Полицијске управе појављује се још један узрок.

-Пијани возачи су на путевима Србије током ове године изазавли око 2.000 саобраћајних незгода. У тим незгодама 43-оје људи је смртно страдало. Чак 1.400 људи је повређено. Забрињава податак да је међу возачима који су изазвали те саобраћајне незгоде, 400 имало преко 2 промила алкохола у крви.

Да ли не знамо да алкохол и волан не иду заједно? Податак да током викенда и до 5 возача заврши на трежњењу, довољно говори о несавесности. Сигурно је јефтиније узети такси, преноћити негде након славља, а не плаћати штете које се често мере милионим или затвором. Да ли можемо да говоримо о чистој савести након податка да је прошле године у саобраћају страдало 11 малишана, а ове године 9. Нулта стопа смртности на путевима захтева строге мере. Препоруке су ограничење брзине кретања у градовима на 30 километара и нулта толеранција за вожњу под дејством алкохола.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 24 новембар 2021 13:31

Сродни чланци