Економија

Економија

Министар финансија Србије Синиша Мали најавио је данас да ће исплата половине минималне зараде за април, из трећег пакета државне помоћи, за коју се пријавило 230.805 предузетника и привредних субјеката, почети у понедељак.

"Укупан износ који ћемо исплатити за 1.122.787 запослених је 17,2 милијарде динара", написао је министар Мали на Инстаграм профилу.

Последњи пут измењено субота, 08 мај 2021 22:09

Какво им је стање пореских обавеза, грађани могу да провере тако што ће се регистровати на е-портал. За оне који сигурно знају да нису измирили обавезе и даље важе олакшице, а они код којих се решења воде на преминулу особу, могу и да изгубе порески кредит.

И поред короне и смањене привредне активности грађани Врања су у 90 посто случајева редовно измиривали своје обавезе када је у питању плаћање пореза на имовину. За оних 10 посто, који нису могли да измире обавезе и даље постоје олакшице, а тренутна камата је 11 посто.   

''И даље постоји законска могућност на основу Закона о пореском поступку, који предвиђа да грађани на образложен захтев Одељењу Локалне пореске администрације могу добити репрограм својих пореских обавеза и отпис 50 посто камате, која је била у том периоду. Од почетка године 120 грађана је искористило ту могућност. Прошле године је било 660 репрограма током целе године,'' каже Ненад Тасић, начелник Одељења за буџет и финасије.

Друга рата пореза на имовину плаћа се 15. маја, а решења за ову годину стићи ће на адресе пореских обвезника до краја месеца. У трећој и четвртој зони нема повећања износа пореза на куће, станове, локале и пословне просторије, већ по амортизацији смањење од 0,8 посто. У првој и другој зони биће благо повећање за станове, 7 посто за другу и 9 за прву зону. Највише се гради и продаје у центру града.

''Врање је један од градова који има најмању пореску основицу за плаћање пореза. Пример су слични градови Ужице, Јагодина, Параћин, Лесковац, код њих су основице више за 20 и 30 посто, него код нас. Код нас у претходном периоду није била нека велика цена некретнина, у последње две године је почела да расте, и то се односи само на прву и другу зону,'' појашњава Тасић.

У трећој зони, где се граде станови за снаге безбедности, држава држи цену на 500 евра по квадрату и ту нема никаквих измена.

Неоходно је да у случају да се решења воде на преминулу особу, грађани дођу у Одељење локалне пореске администрације и промене то, јер на тај начин стичу право на корекцију пореза на имовину, а то се зове порески кредит и износи 50 посто. То би требало да ураде у наредна три месеца по добијању решења о порезу на имовину за ову годину. Они који не измене власништво, систем ће им сам укинути порески кредит.

 

 

 

 

Последњи пут измењено петак, 07 мај 2021 15:10

Трећи пакет помоћи државе привреди и грађанима вредан 257 милијарди динара почео да се реализује. У поноћ отворена је страница Трезора Републике Србије за пријаве за 30 плус 30 евра.

"Систем пријављивања је веома једноставан, као и прошле године. Одете на сајт трезора, имате три податка која треба да укуцате - ЈМБГ, број личне карте и да изаберете банку у којој имате рачун или у којој желите да вам ми отворимо рачун, ако га немате", објаснио је министар финансија Синиша Мали  и додао да сама процедура траје 30 секунди.

Нагласио је да пријављивање траје до 15. маја, од тога 5. маја креће са радом и кол центар. Најавио је да ће 6. маја бити исплата за све пензионере, 7. маја за све кориснике социјалне помоћи и Управу за кривичне санкције, а 12. маја креће исплата осталим грађанима који су се пријавили. Како очекује, требало би до 20. маја да буду исплаћeни сви пријављени грађани.

Напоменуо је да се 10. маја исплаћује друга минимална зарада који је део пакета привреди.

 

 

Потписан уговор о режиму рада кинеске фирме Xingya Automative Lighting Systems у ..Слободноj зони" у Врању.

Реч jе о великоj компаниjи за производњу расвете за ауто индустриjу, коjа послуjе у Нишу.

Потписе на уговор ставили су представник кинеске компаниjе и директор ,,Слободне зоне" Бранислав Стоjковић у присуству Небоjше Зупанчића, градског већника.

,,Претходних месеци имали смо интензивне договоре са кинеским партнерима, и велику подршку Владе Републике Србиjе и градоначелника др Слободана Миленковића да цео процес успешно приведемо краjу. Чињеница да ће кинеска компаниjа бити корисник ,,Слободне зоне" jе од великог значаjа за даљи развоj, али и  подстицаj другим фирмама да се нађу у систему, коjи пружа изузетне погодности за пословање", истакао jе Небоjша Зупанчић, градски већник.

По речима директора ,,Слободне зоне" Бранислава Стоjковића, Врање и Ниш су овим чином jош више продубили сарадњу, и показали да jе регионално повезивање од изузетне важности.

Наградна игра ''Узми рачун  и победи  2021.'' биће организована у два  круга, од  15. маја до 25. јуна  и током јесени, а наградни фонд  је  повећан са 250 на 350 милиона динара и укључује 16 станова у Београду и 60 аутомобила Фијат 500L. Грађани већ данас могу да почну са слањем фискалних рачуна и слипова,'' најавио је министар финансија Синиша Мали на данашњој конференцији за новинаре у Палати Србија.

''Изузетно смо задовољни резултатима прошлогодишњег циклуса наградне игре, када је послато више од 11,7  милиона коверата односно 117  милиона фискалних рачуна и слипова. На основу анализе извучених коверата процењује се да је по основу ПДВ-а  у буџет уплаћено  100 милиона евра. Желели смо да наградном игром утичемо на подизање свести грађана о значају сузбијања сиве економије и важности узимања фискалних рачуна при свакој куповини, јер на тај начин обезбеђујемо новац за улагање у болнице, школе, вртиће и борбу против корона вируса и у томе смо апсолутно успели,'' рекао је министар Мали.

Правила наградне игре и у новом кругу остају непромењена, потребно је послати најмање 10 фискалних рачуна или 10 слипова у једној коверти,  минималне вредности од по 100 динара. Слање коверата је бесплатно путем Поште Србије. У игри могу да учествују  рачуни  и  слипови  издати  од  1. априла  2021. Извлачења ће  од 15. маја.

Просечна вредност извучених рачуна у претходном циклусу је износила 752 динара, а интересантно је да су учесници наградне игре најчешће куповали у малим продавницама (51%), које су управо критична места за издавање рачуна, док је из супермаркета дошло двоструко мање рачуна (26%) и још мање из апотека (10%). Највише су куповани прехрамбени производи (60%), акцизни производи (15%) и лекови (7%).

На конференцији за новинаре уручена су признања и новчане награде  за девет градова и општина чији су грађани у претходном циклусу били најактивнији у скупљању фискалних рачуна и слипова. У категорији малих локалних самоуправа победили су Блаце, Димитровград и Србобран, код средњих Савски венац, Кула и Врбас док су међу великима најактивнији били Врање, Бачка Паланка и Панчево. Они су поделили наградни фонд од 180.000 евра за улагање у пројекте од јавног значаја  о чему ће одлучивати грађани онлајн гласањем на  порталу  www.uzmiracun.rs.

Тако је Слободан Миленковић, градоначелник Врања, најавио да ће грађанима бити понуђено да 20.000 евра определе за уређење трга са мозаик мапом града или опремање дечијег игралишта у  центру. Сви  предлози  пројекатa  победничких  општина  ће бити доступни на националном порталу од 5. маја.

Последњи пут измењено уторак, 20 април 2021 19:55
Страна 1 од 103

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Из дана у дан све стабилнија епидемиолошка ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/e2ir7NTyDW via… https://t.co/4q4D9sk5Fd
Градоначелник: Паркови су огледало градова, нашим можемо да се поносимо - Радио Телевизија Врање… https://t.co/KSYTpUTLhh
Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Follow RTV Vranje on Twitter