Економија

Економија

Град Врање је тренутно у знатно бољој финансијској позицији у односу на неке раније периоде, каже већник за буџет и финансије Бојан Костић.

Након рекордне 2019. године, када је буџет био преко 3 милијарде динара, акумулирана су средства и са њима се ушло у 2020. годину.

Ова година је карактеристична по томе што се виде знаци опоравка на приходној страни буџета, објашњава већник.

"На крају јуна према подацима Управе за трезор, ми смо забележили суфицит од 32 милиона динара. Нисмо користили кредитне линије до сада. Имамо сагласност Министарства финансија за 100 милиона динара, за изградњу вртића 50 милиона и исто толико за решавање комуналних проблема на терену", каже већник.

Он додаје да се све исплате према добављачима извршавају у року од 45 дана и да ту нема никаквих проблема. Редовно се исплаћују сви расходи према запосленима, јер је буџет стабилан.

"Када разматрамо преузимање нових обавеза максимално смо опрезни. Ово руководство је уз помоћ Републике успело да смањи укупан дуг буџетских корисника и буџета града са 80 процената, од текућих прихода, колико је било 2016. године, на 45 посто, колико је сада 2021. године. У апсолутном износу то је преко 600 милиона динара, смањен укупан дуг града, а капиталне инвестиције су интензивиране. Ту помаже Република, ми водимо рачуна да не угрозимо финансијску стабилност и та садања између републике и локала је добитна комбинација, која ће овом граду најбже могуће донети неопходно инфраструктуру, објашњава Костић.

Контрола Министарства финансија по питању финансијске дисциплине локалних самоуправа је ригорозна.

Доказ за то су и већа трансферна средства за локалне самоуправе које су дисциплинованије.

Врање је управо због тога инкасирало у претходне четири године преко 800 милиона динара трансфера, пре свега наменских.

Ономе ко се не придржава финансијске дисциплине, Министарство финансија обуставља трансфере из којих се исплаћују зараде, истиче већник и додаје да наш град то никада није радио и зато су му повећани трансфери.

Последњи пут измењено уторак, 27 јул 2021 15:17

Министар привреде и предузетништва у Влади Републике Српске, Вјекослав Петричевић, посетио је компанију Јумко. Било је речи о досадашњој, али и будућој сарадњи, која ће се, пре свега, огледати у отварању нових погона у Републици Српској.

Министар Петричевић обишао је производне погоне са представницима Јумка, где се упознао са комплетним процесом производње. Ово је била прилика да се разговара о активностима на унапређењу досадашње сарадње, али и да се направе планови за евентуално отварање нових погона у Републици Српској.

''Обишли смо данас погоне, комплетну производњу, од примарне до финалне, показали шта то ми радимо, шта производимо, показали смо процес од производње памука до готових одевних предмета. Да вас само подсетим, ми смо пре годину ипо дана отворили фабрику у Дрвару са председником Александром Вучићем и од тада имамо изузетно добру сарадњу са Владом Републике Српске, конкретно са Министарством привреде, и ту сарадњу сваког дана побољшавамо, у смислу административне помоћи, помоћи у тражењу тржишта, не само у Републици Српској и Босни и Херцеговини, него и шире, тако да ћемо ту сарадњу наставити у наредном периоду, '' каже Бранислав Трајковић, генерални директор компаније Јумко.

''Наша сарадња је у протекле две године била интензивна и на обострано задовољство. Оно што нам је у будућности циљ јесте да кроз заједничку сарадњу обезбедимо тржиште широм Европе и света и ту ћемо наступати заједничким снагама и да на тај начин обезбедимо отварање неких погона Јумка у Републици Српској,'' додаје Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва у Влади Републике Српске.

Идеја је да се нови погон отвори у Херцеговини, с обзиром да радна снага на овом подручју може одговорити захтевима текстилне индустрије.

Осим новоотвореног погона у Дрвару, компанија Јумко има и продавницу у Бања Луци.

 

Последњи пут измењено понедељак, 19 јул 2021 13:41

Почиње пријава за нових 30.000 хиљада ваучера, вредности 5.000 динара за одмор у више од 2.000 угоститељских објеката у Србији.

Влада Србије је недавно одобрила 150 милиона динара за додатне туристичке  ваучере.

И док велики део грађана Србије користи ову повољност, Врањанци као да се на овај модел туристичке понуде још увек нису навикли.

У циљу промоције туристичких потенцијала Србије, туристичког промета и економског раста, Влада Србије већ извесно време одобрава одређени број ваучера од по 5.000 динара који се могу искористити за летовање у земљи.

Ове године након првобитних 100.000 динара у укупној вредности од 500 милиона динара ребалансм буџета одобрено је још 100 милиона за још 30.000 ваучера.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да је одлука донта због великог интересовања за коришћење туристичких ваучера.

Грађанима је на располагању више од 2.000 угоститељских објеката у Србији а најтраженије дестинације су планински центри и бање.

Сви који желе да оду на одмор у Србији са попустом од 5.000 динара могу да се пријаве на шалтеру најближе поште.

Врањанци ретко користе ову повољност а разлози су различити.

Многи нису добро информисани, или су покушали једном па није било ваучера и одустали, а неки сматрају да су им прмања добра и да не требада штете државу.

Право на добијање ваучера имају пензионери и незапослена лица, корисници права на туђу негу и помоћ , корисници права на накнаду на породичну инвалиднину по палом борцу, ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата, запослени чија примања н прелазе 60.000 динара, као и носиоци активног породичног пољопривредног газдинства.

Право на ваучер, корисник може остварити само по једном од наведених основа у угоститељским објектима изван места пребивалишта у трајању од најмање пет ноћења.

Грани који имају право на коришћење ваучера, у обавези су да на шалтерима поште поднесу пријаве најкасије 30 дана пре почетка реализације аранжмана.

Последњи пут измењено уторак, 06 јул 2021 14:35

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о утврђивању финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отеженим економским условима услед пандемије Ковид-19.

Имајући у виду да постоји нужна потреба да се помогне домаћој привреди, а посебно с обзиром на то да је од 10. децембра прошле године исказано велико интересовање привредних субјеката за даљом подршком за набавку обртних средстава и очување ликвидности, применом овог законског решења та средства биће обезбеђена за њихову одрживост у условима отежаног пословања током пандемије.

Након усвајања овог закона у парламенту биће обезбеђена средства за привредне субјекте који су поднели захтев за кредитирање код Фонда за развој Републике Србије у складу са Уредбом о утврђивању Програма финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима услед пандемије Ковид-19, а који нису могли бити разматрани због недостатка средстава.

На седници утврђен је Предлог закона о потврђивању финансијског уговора Ковид-19 подршка Влади Србије за мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације између Европске инвестиционе банке и Републике Србије вредан 200 милиона евра.

Ових 200 милиона евра биће пласирано преко Фонда за развој предузећима која још нису добила новац, како би се ублажиле негативне последице пандемије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

На седници утврђен је Предлог закона о потврђивању финансијског уговора Ковид-19 подршка Влади Србије за мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације између Европске инвестиционе банке и Републике Србије вредан 200 милиона евра.

Ових 200 милиона евра биће пласирано преко Фонда за развој предузећима која још нису добила новац, како би се ублажиле негативне последице пандемије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Кредити ће бити пласирани под веома повољним условима и то 110 милиона евра за обртна средства, односно за помоћ за ликвидност, а 90 милиона евра за инвестиционе активности, за куповину и набавку опреме, раст и развој предузећа како би се додатно умањиле негативне последице пандемије и дао допринос расту економије.

 

На истоку Србије у малом месту Рудна Глава у општини Мајданпек, врањска компанија Јумко отворила је погон у коме је запослено 80 жена. Погон је свечано отворио председник Србије Александар Вучић, истакавши да је поносан на то што је испуњено обећање, које је дао пре само два и по месеца, када се вакцинисао, управо у овом месту.

Рудна Глава је мало насеље на истоку Србије у коме се уназад годинама погоршавала демографска слика, тако да данас има око 2 хиљаде житеља. У месту никада није постојао ниједан погон, живело се од једне плате, а многе жене никада нису радиле.

"Много, много ми значи" , каже са сузама у очима једна од запослених.

"Мени много значи, јер нисам до скоро имала никог у породици да ради док ми се није запослио син. Ово је одлична прилика.", каже радница.

"Много је повољно зато што остали људи немају посла, али за ово место је изузетно добро што је ова фабрика направљена", каже радница.

Громким аплузом поздравиле су раднице долазак председника Србије Александра Вучића и истакле да су захвалне јер им је ово прво запослење и да је већини још једна плата у кући. Председник је разговарао са радницама, интересовао се за обуку која је спроведена, за њихове егзистенцијалне прилике и донео још једну добру вест за запослене, од које  ће корист имати цело место.

"Хоћу да се захвалим вама дивним женамa, пре свега, овде запосленим, на томе што вам није тешко да радите посао који није лак и посао за који би многи у Београду рекли да никада не би за тај новац радили. Ја сам дошао да вас обрадујем са још једном ситницом. Ако су вам рекли да радите за 34.000 и 35.000 динара, ми ћемо донети одлуку да и држава субвенционише, да вам повећамо плате на 38.000 хиљада, тај део ће да дода држава, да можете још лакше да живите и то ће да буде већ од следећег месеца, не за пола године и годину већ од следећег месеца" , рекао је председник Вучић, што је пропраћено аплаузом.

За веома кратко време је никао погон у овом малом брдско-планинском месту на простору од око хиљаду квадрата, опремљен новим машинама и свом пратећом опремом. Тридесетак радница се обучавало у погонима у Врању.

"Урађен је погон и пре рока, за два месеца је на ливади никла  једна пристојна и лепа хала, Јумко и држава могу да буду поносни. 80 људи већ неколико дана ради овде, јер је  16. априла била готова хала. Већ неколико дана траје производни процес. Вредност инвестиције је негде око милион евра", рекао је државни секретар Драган Стевановић.

"Данас смо са председником свечано отворили ову фабрику. Пресрећни смо због тога. Радници су задовољни. Много ће значити још једна плата, а Јумку ће значити јер повећавамо своје капацитете, не само у Врању, отворили смо скоро погон у Дрвару. Ово је изузетно важан погон и један је од најлепших које Јумко има. Полако се враћамо на своје старе стазе", каже генерални директор Јумка Бранислав Трајковић.

Велики број грађана окупио се испред Јумковог погона у Рудној Глави да дочека и испрати свог председника. Сви су желели да разговарају са њим, да га поздраве, да питају. Председник се и пре уласка и након изласка из погона дуго задржао у разговору са грађанима и одговарао на њихова питања, а највећи број је био везан за путеве, који се у овом крају интензивно граде у последње време. 

 

Последњи пут измењено понедељак, 28 јун 2021 13:27
Страна 1 од 105

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter