Погон Јумка у Рудној Глави - Много значи још једна плата

На истоку Србије у малом месту Рудна Глава у општини Мајданпек, врањска компанија Јумко отворила је погон у коме је запослено 80 жена. Погон је свечано отворио председник Србије Александар Вучић, истакавши да је поносан на то што је испуњено обећање, које је дао пре само два и по месеца, када се вакцинисао, управо у овом месту.

Рудна Глава је мало насеље на истоку Србије у коме се уназад годинама погоршавала демографска слика, тако да данас има око 2 хиљаде житеља. У месту никада није постојао ниједан погон, живело се од једне плате, а многе жене никада нису радиле.

"Много, много ми значи" , каже са сузама у очима једна од запослених.

"Мени много значи, јер нисам до скоро имала никог у породици да ради док ми се није запослио син. Ово је одлична прилика.", каже радница.

"Много је повољно зато што остали људи немају посла, али за ово место је изузетно добро што је ова фабрика направљена", каже радница.

Громким аплузом поздравиле су раднице долазак председника Србије Александра Вучића и истакле да су захвалне јер им је ово прво запослење и да је већини још једна плата у кући. Председник је разговарао са радницама, интересовао се за обуку која је спроведена, за њихове егзистенцијалне прилике и донео још једну добру вест за запослене, од које  ће корист имати цело место.

"Хоћу да се захвалим вама дивним женамa, пре свега, овде запосленим, на томе што вам није тешко да радите посао који није лак и посао за који би многи у Београду рекли да никада не би за тај новац радили. Ја сам дошао да вас обрадујем са још једном ситницом. Ако су вам рекли да радите за 34.000 и 35.000 динара, ми ћемо донети одлуку да и држава субвенционише, да вам повећамо плате на 38.000 хиљада, тај део ће да дода држава, да можете још лакше да живите и то ће да буде већ од следећег месеца, не за пола године и годину већ од следећег месеца" , рекао је председник Вучић, што је пропраћено аплаузом.

За веома кратко време је никао погон у овом малом брдско-планинском месту на простору од око хиљаду квадрата, опремљен новим машинама и свом пратећом опремом. Тридесетак радница се обучавало у погонима у Врању.

"Урађен је погон и пре рока, за два месеца је на ливади никла  једна пристојна и лепа хала, Јумко и држава могу да буду поносни. 80 људи већ неколико дана ради овде, јер је  16. априла била готова хала. Већ неколико дана траје производни процес. Вредност инвестиције је негде око милион евра", рекао је државни секретар Драган Стевановић.

"Данас смо са председником свечано отворили ову фабрику. Пресрећни смо због тога. Радници су задовољни. Много ће значити још једна плата, а Јумку ће значити јер повећавамо своје капацитете, не само у Врању, отворили смо скоро погон у Дрвару. Ово је изузетно важан погон и један је од најлепших које Јумко има. Полако се враћамо на своје старе стазе", каже генерални директор Јумка Бранислав Трајковић.

Велики број грађана окупио се испред Јумковог погона у Рудној Глави да дочека и испрати свог председника. Сви су желели да разговарају са њим, да га поздраве, да питају. Председник се и пре уласка и након изласка из погона дуго задржао у разговору са грађанима и одговарао на њихова питања, а највећи број је био везан за путеве, који се у овом крају интензивно граде у последње време. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 28 јун 2021 13:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter