Мали: Највеће повећање пензија до сада, уз стабилан курс динара

Пензионери ће добити највеће повећање пензија до сада, уз стабилан курс динара. Министар финансија је истакао да ће просечна пензија са повећањем бити 318 или 320 евра.

Министар финансија  Синиша Мали изјавио је да ће пензинери добити никада веће повећање пензије између 18 и 20 одсто, при чему ће бити сачуван стабилан курс динара.

“Чекамо да видимо да ли ће прво повећање бити од 1. октобра или 1. новембра. Ако је у октобру онда је 18,2 одсто, а ако је од новембра онда је 19,1 одсто, због овог једног месеца мање. Дакле, биће између 18 и 20 одсто", прецвизирао је Мали.

Објаснио је да ће се тачна цифра знати вероватно у септембру, када се буду видели резултати за предстојећа два или три месеца.

“Просечна пензија је у априлу била око 264 евра. Са овим повећањем ће бити 318 или 320 евра. Циљ је да до краја мандата наредне владе просечна пензија буде 450 или 500 евра. Али, ни на који начин пензионери неће бити закинути, пошто, и ако идемо месец дана касније повећање ће бити веће, тако да ће у оба случаја повећање за пензионере у апсолутном износу пензије бити исто", додао је Мали.

Каже да је 2008. пензија била подигнута два пута за по 10 одсто, али је курс динара подивљао према евру са 80 на 120 динара.

"Због тога је цело то повећање пензија било изгубљено. Сада тога немате, већ имате у реланом износу повећање пензија, никада веће, уз велику захвалност пензионерима што су највећи део терета реформи преузели на себе", навео је Мали.

Рекао је да ће тим поводом имати разговоре са делегацијом ММФ-а и да очекује за то и њихову подршку.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter