Вучић: Значајно већи минималац, раст пензија 19,1 одсто

Председник Србије је најавио важне одлуке, јер 15. августа треба да се одржи састанак послодаваца и синдиката око минималне зараде, а да ће се, ако се не постигне договор, од 1. септембра укључити држава. 
 
„Очекујемо значајно повећање цене минималне зараде кроз смањење доприноса, да смањимо порезе и доприносе на зараде на 60,2 одсто, што би било никада ниже, и то је једна од реформских ствари које смо преузели још од 2014. године, да олакшавамо послодавцима и да повећамо неопорезовани део дохотка. Гледаћемо да највећи део трошкова минималне зараде држава преузме на себе, што ће значајно увећати и просечне зараде. Плате ће бити двоцифрено повећане, а минималац још заначајније повећан. Покушаћемо да смањимо јаз између сиромашнијих и богатијих, а послодавцима ћемо помоћи ослобађањем од дажбина“, објаснио је председник Вучић и додао да се очекује да укупна међугодишња инфлација буде између 9 и 9,2 одсто.  
 
"Укупно кумулативно повећање пензија биће 19,1 одсто, закључно са 1. јануаром. Мало ко је веровао у снагу српских јавних финансија у условима светске економске кризе, можда највеће од Другог светског рата. Стопа раста је 4,4 одсто у првом кварталу, флеш процена је 4 одсто у другом кварталу, при томе добар део носе услуге, грађевинарство, али и пољопривреда. Услуге су носиле много у првом кварталу. Добро је да имамо овакав опоравак, али индустрија мора да иде јаче. Наравно да има раст, од 1,5 до 1,9 одсто, али мора да иде снажније и јаче. Наше девизне резерве износе 14,6 милијарди евра. Дакле, веома стабилно, сигурно и чврсто стојимо. Резерве су у јуну повећане за 700 милиона евра, највећим делом по основу прилива из девизних интервенција. НБС је куповала девизе на тржишту, укупно 345 милиона евра. То говори да су златне резерве највеће, упркос кризи. Покушаћемо да тај тренд наставимо. Наш посао је да сачувамо стопроцентну фискалну стабилност“, истакао је председник.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter