Све је спремно на територији града Врања за спровођење референдума

Још непуна два дана остала су до одражавања референдума који се на нивоу целе земље спроводи у недељу 16. јануара. Грађани са правом гласа, на подручју Врања око 69 хиљада,  изјашњаваће се о Акту за уставне промене у делу правосуђа.

Градска изборна комисија Врања, обавља функцију подкомисије на предстојећем референдуму, који спроводи Републичка изборна комисија, каже Стојан Илић, председник. Све што правила предвиђају је урађено, донета су сва упутства, сав гласачки материјал је стигао и већ је подељен гласачким одборима. Све је спремно за недењу, када ће од 7 сати бити отворена гласачка места.

-Да се чује воља народа ради потврђивања акта за уставне промене у Србији.За њих су сви грађани добили обавештење о суштини референдума, односно шта је потребно мењати у Уставу, да би се изменили и други закони. Тако би се на најбољи начин видело да у Србији постоји подела власти, а не да се ради о јединству власти. Законодавац је овим референдумом хтео да разграничи праксу избора судија и тужилаца, сведе у уставне оквире и омогући најстручнијим телима Високом савету судства и тужилаца да из својих или других стручних редова бирају извршиоце, тј носиоце тих судских и тужилачких функција, каже Стојан Илић, председник ГИК.

Врање има 107 гласачких места заједно са Окружним затвором и око 69 хиљада грађана са правом гласа. За гласање је обезбеђена примена свих епидемиолошких мера и одређен начин гласања оних који не могу доћи до свог гласачког места.

-Већ од данас се могу пријављивати да своје гласачко право остваре код куће. То су углавном немоћна лица и она која су заражена вирусом кроорна или нека друге особе које не могу доћи до свог гласачког места.

Градска изборна комисија пратиће рад гласачких одбора у недељу,  да ли се све одвија у складу са законом и у складу са свим датим упутствима у којима је све до детаља разрађено. Врање није уврштено у ред градова преко којих ће се водити статистика о излазности, тај податак даваће РИК.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 14 јануар 2022 13:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter