Бирачка места отворена у 7 сати

Бирачка места отворена су тачно у 7 сати, а своје бирачко право данас ће моћи да оствари више од 6,5 милиона људи у Србији. Гласа се за председника Србије на пет година, посланике Скупштине Србије на четири године и одборнике у 12 градова и општина, међу којима није Врање.

Укупно се у Србији гласа на преко 8 хиљада бирачких места, од тога на територији Врања 106 – 85 у Врању и 21 у Врањској Бањи. Неће бити гласања на Косову и Метохији, већ ови бирачи данас гласају у Бујановцу, Рашкој, Куршумлији и Тутину.

За парламентарне изборе кандидовано је 19 листа, а на председничким учествује осам кандидата. Гласачки листић за избор народних посланика је сиве, док је за избор председника плаве боје.

Бирачка места затварају се у 20 сати, а гласање је омогућено и ван бирачког места за оне који данас до 10 сати о томе обавесте Градску изборну комисију или до 11 сати бирачки одбор.

У Врању право гласа има 68.622 бирача. Јутрос у 7 сати отворена су сва бирачка места и није пријављен ни један инцидент.

На територији Врања има 106 бирачких места – 85 у Врању и 21 у Врањској Бањи.

У Бујановцу је 59 бирачких места,у Владичином Хану 51, Сурдулици 44. У Прешеву се гласа на 38 бирачких места, у Трговишту их је 25, и у Босилеграду  тридесет једно.

*

Сви грађани требало би да су добили позив за гласање, међутим и без њега може да се гласа уз личну карту или пасош. Уколико грађани примете било какве неправилности, треба да се обрате Изборној комисији или МУП-у.

*

Сва бирачка места су обезбеђена и на њима су контролори. На овим изборима је рекордан број посматрача,око 5.218, само ОЕБС има 265 посматрача из 41 земље. Рекордан је и број бирачких одбора – у сталном саставу око 72.000, као и у проширеном, који подразумева да свака проглашена изборна листа делегира по два своја представника.

*

Прве прелиминарне резултате Републичка изборна комисија саопштиће 24 часа од затварања бирачких места, у понедељак, 4. априла, до 20 часова. Рок за конституисање Скупштине је 30 дана од објављивања коначних резултата, а онда тече 90 дана за формирање Владе.

*

Бирачи коjи нису у могућности да гласаjу на бирачком месту услед тешке болести, старости или инвалидитета, могу да гласаjу ван бирачког места, на подручjу коjе обухвата бирачко место, ако о томе обавесте Градску изборну комисиjу наjкасниjе до 10.00 часова, односно бирачки одбор данас наjкасниjе до 11.00 часова. Броj телефона је 412-196, наводи се у саопштењу Градске изборне комисиjе.

*

За око 100.000 бирача са подручја Косова и Метохије гласање на изборима биће омогућено у најближим општинама централне Србије. Пред њима је више отежавајућих околности, од 50 до 150 километара које морају да пређу, затим контрола на административном прелазу и проналажење бирачког места. Гласачи из Косовског поморавља и Штрпца гласаће у Бујановцу.

*

Епидемиолози подсећају да је препоручено поштовање епидемиолошких мера, данас на биралиштима у Србији. Епидомиолошка ситуација је и даље несигурна и зато је препорука да се носе маске и држи дистанца.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 03 април 2022 10:58

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter