РИК: Одлаже се рок за објаву укупних резултата избора Истакнут

Републичка изборна комисија саоштила јe да се, с обзиром на понављање гласања на одређеном броју бирачких места, у овом тренутку не може утврдити време у које ће бити објављени укупни резултати избора за народне посланике и за председника Републике.

РИК у саопштењу наводи да, у складу са Законом о избору народних посланика, локалне изборне комисије имају рок од 96 часова од затварања бирачких места да утврде збирне извештаје о резултатима гласања на бирачким местима на својој територији, односно рок истиче у четвртак 7. априла у 20 часова.

Међутим, истим законом је прописано да се рок помера у случају оних локалних изборних комисија на чијој територији се гласање на неком бирачком месту понавља, те се у том случају рок од 96 часова рачуна од затварања бирачког места на којем се гласање понавља, односно од доношења одлука по правним средствима која евентуално буду поднета због тог поновљеног гласања.

РИК наводи да је одређен број локалних изборних комисија, у складу са законом, донео и на веб-презентацији РИК-а објавио решења којим је на одређеним бирачким местима поништено гласање, односно којим је констатовано да се на одређеном броју бирачких места не могу утврдити резултати гласања.

Гласање на тим бирачким местима мораће да буде поновљено, што одлаже утврђивање резултата гласања у тим јединицама локалне самоуправе, указује РИК. Самим тим, закључује РИК, одлаже се и рок у којем је Републичка изборна комисија дужна да објави укупне резултате избора.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter