Парламентарни избори заказани за 26. април Истакнут

Тачно у подне председник Србије Александар Вучић расписао је редовне парламентарне изборе за 26. април.  Истог датума, председница Народне скупштине Маја Гојковић расписала је изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Републици Србији.

"Поштовани грађани Србије, управо сам у складу са Уставом Србије потписао одлуку о расписивању расписао изборе за народне посланике. Избори су расписани за 26. април 2020. године.

Свим учесницима желим успех, и желим да тог дана, али и током читаве кампање која ће бити дуга, буде демократска атмосфера, да се политички противници поштују, да излазе са различитим ставовимa, аргументацијама, да кампања буде борбена, али мирна и да људи могу да донесу најбољи суд о политици која је претходила, али и о политици која треба да допринесе бољој будућности наших грађана. Избори су важан чин за нашу земљу, зато што се на изборима људи увек опредељују какав живот желе да живе, Избори су и велика одговорност не само за политичке странке и групе грађана које на њима учествују, избори су од пресудног значаја за сваког грађанина. Молим људе да узму учешће на изборима, да покажу и озбиљност и одговорност према својој земљи, уверен да ће на најбољи начин изабрати пут и за себе и за своје породице, али пре свега за нашу лепу Србију. Желим добру, праву, демократску, политичку утакмицу свим актерима и желим да 26. априла увече једни другима честитамо и заједнички и уједињени кренемо у бољу будућност. Живела Србија", рекао је председник Србије након што је расписао изборе.

Према Закону о избору народних посланика од дана расписивања до дана одржавања избора не може проћи мање од 45, ни више од 60 дана. Следећи корак је распуштање парламента и почетак изборних радњи.

И председница Народне скупштине Маја Гојковић расписала је изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Србији за 26. април. "Позивам све учеснике да се боре за наклоност бирача својом одговорношћу и фер кампањом,’’ рекла је Гојковићева. Она је позвала грађане да искористе своје право и изађу на редовне изборе у којима ће, како каже, имати прилику да својим гласом у демократском изборном процесу одлучују о будућности локалних самоуправа и њиховом даљем развоју.

Одлука о расписивању избора за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Србији се не односи на општине у којима су одржани ванредни избори. Са нашег подручја одлука се не односи на Скупштину општине Прешево јер су тамо избори одржани у периоду од 2017. до 2019. године.

Тренутно, Србија има 6 милиона и 800 хиљада бирача. За ове редовне парламентарне изборе цензус за улазак у парламент смањен са 5 на 3 посто, уз обавезно учешће жена од 40 посто.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 04 март 2020 14:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter