Пољопривреда

Пољопривреда

Почео је да тече најповољнији рок за озиму сетву пшенице и јечма. Ратари користе сваки тренутак без падавина да заврше овај изузетно важан посао, а свака кап кише је злата вредна након  дуготрајне  овогодишње суше.

Пољопривредници који су планирали сетву пшенице и јечма искористили су сваки моменат без падавина да узору земљиште на дубини од 20 сантиметара и изврше предсетвену припрему. Што се тиче ђубрива препорука је да се врста и количина ђубрива одреде на основу анализе земљишта. Готово сваке године стручњаци истичу да је неопходно користити искључиво декларисано семе, а не семе из сопствених резерви. Утолико је значајније да ратари могу да набаве семена која су им неопходна.

Маркет „Станковић аграр“ обезбедио је најшири асортиман семена пшенице и јечма за овогодишњу сетву. Тако је у понуди шест сорти пшенице страних произвођача и три домаће сорте. Такође се ратарима нуде и две сорте шесторедног озимог јечма, а ради се о сточном јечму. Све ове сорте и хибриди показале су изузетну родност и квалитет у нашим агроеколошким условима.

Ратари имају могућност да се одлуче да ли ће сејати рану сорту „Солиндо“, средње ране сорте „БГ Икона“, „Монте Кристо“ и „Собред“ или средње касну сорту „Басмати“.У поинуди су и средње рана сорта „Собред“ као и средње стасна „Состин“. Ради се о високородним сортама, чија је добра генетика дала рекордне резулате на огледним пољима у Србији. Међу њима су и више година доказана семена пшенице НС 40, „Ренесанса" и „Победа“. Пољопривредници који се баве ратарством због примарне сточарске производње  свакако морају да обезбеде довољне количине сточне хране. У те сврхе препорука стручњака базира се на озимим шесторедним сточним сортама јечма „Пасо“ и „Зебра“. Ове сорте дају високе приносе, толерантне су на полегање и одлична су замена за кукуруз. У жетви су ове године на пољима Србије дали принос од најмање 8 до највише 9 и по тона по хектару. Петог октобра почео  је  оптимални рок за сетву озимог јечма. Ратари би овај посао требало да заврше  најкасније до краја ове недеље, уколико то дозволе временски услови. Стручњаци упозоравају да су орање и предсетвена припрема  од изузетне важности, јер досадашње падавине нису надокнадиле мањак влаге у земљишту до дубине од једног метра. Зато је неопходно у сетви применити и ваљање ораница, уз поштовање  препоручених количина семена.

Последњи пут измењено понедељак, 11 октобар 2021 15:07

Највећи део воћа већ је убран, али значајан род касних сорти јабука још увек чека да буде ускладиштен. Берба се планира у наредних двадесетак дана, а пре тога воћарима предстоји још једна заштита воћа, како би се тиме боље одржало у складиштима.

Kраљица воћа, како  многи називају јабуку, у Србији се гаји на око 28.000 хектара. На југу  наше земље по бројности је одмах иза шљиве . Највећи број сорти до сада је већ  убран, преостале су касне сорте. Уобичајено је да у току бербе цена плодова јабуке буде изузетно ниска. Откупљивачи за килограм прве класе сорте гала нудили су пола евра, а процена је да ће цена наше најмасовније сорте у берби ајдареда, бити од 30-40 евро центи.  Због тога  већина воћара, који за то имају услове, обране јабуке одвози у хладњаче у очекивању већих цена. За дужи век јабука у хладњачама, сада је тренутак да се заштите у воћњацима.

Дејан Мујакић из ПССС  истиче да би у овом тренутку засаде  требало опрскати одговарајућим препаратима као што је препарат „Зато“.Тиме се омогућава да се обране јабуке одрже дуже у складишном простору.

Овогодишњи род ће, процењују стручњаци, бити смањен од пет до 10 ,а квалитет и крупноћа плодова биће нешто бољи у односу на претходне године. Годишња производња, зависно од временских услова и примењене агротехнике је око 500.000 тона.  Суша је умањила род, а пандемија смањила тражњу  и све то   одразиће се на извозну цену.

Мујакић оцењује да ове године због суше воћари нису имали много проблема са биљним болестима јер није било влаге која подстиче развој гљивичних и бактеријаких болести биља. Утолико су више проблема имали са инсектима и другим штеточинама који у сушном периоду имају далеко повољније услове за размножавање.

Поред борбе са последицама промене климатских услова  важно је о придобити и нова тржишта. Због нових тржишних промена у свету, Министарство пољопривреде, Привредна комора и извозници воћа, од прошле године активније траже нова тржишта за нашу јабуку. Отварају се тржишта у Великој Британији и Kини. Арапско тржиште је теже освојити јер се тамо траже специфична паковања.

To поскупљује производњу, али та тржишта су богата и могу да плате високу цену за јабуку.

 

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 07 октобар 2021 14:20

Приближава се време сетве јарих култура, односно озимих усева и прави је тренутак за припрему земљишта за јесењу сетву. Добра предсетвена припрема  повећава приносе и до 25 одсто . То је утолико значајније у тренутку када су поскупели и семена и енергенти  и само бољи род може да донесе добит.

Анализа земљишта , односно увид, које елементе  би требало додати биљкама које намеравамо да сејемо, пуна агротехника, почев од љуштења стрништа до дубоке обраде земљишта и  правилне сетве , то су најважнији кораци за предсетвену припрему.Не могу се и не смеју одлагати, нити прескакати јер онда  нема доброг рода а тиме ни профита.Сада када и код нас и у свету скаче цена свих житарица, то је значајно и за ратаре и за сточаре, који припремају силажу, нарочито за крупна грла.

Стручњак за ратарство из ПССС Врање  Нада Лазовић Ђоковић  саветује да се земљиште  пооре на дубини од 20 до 25 сантиметара. Сви они који су имали житарице и завршили сетву сада би требало да изврше најпре плитку обраду земљишта на дубини од 10 центиметара и тиме изазову раст коровских биљака..Након тога следи дубоко орање  као најнеопходнија припрема земље за сетву.

На тај начин сва влага која се током зиме накупи у земљишту биће сачувана.Тако ће биљке имати довољно влаге током вегетације и донети добар род и у екстемним условима, као што је то била двомесечна суша током ове сезоне.

Нада Лазовић Ђоковић истиче да је  токо предсетвене припреме потребна примена  једне трећине ђубрива  како би фосфор и калијум доспели током орања на дубину од 20 до 25 центиметара. То је зона корена .Ако то не урадимо улазимо у перио сетве јарих култура без добре предсетвене припрме.

Поред тога мора се поштовати и сетвена норма, односно количина семена коју произвођачи прописују. Семе мора бити декларисано и неопходно је да се засеје    сејалицама,  а не растурачима ђубрива, напомињу стручњаци. Само на тај начин  принос  се повећава за 25 одсто.  Уколико ратари немају средстава да ураде комплетну препоручену агротехнику боље је направити паузу и оставити земљиште да се одмори или да уведу нову културу  у сетву, попут спелте.

 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије током септембра, расписаће други Јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду у 2021. години – СКАП пројекат.

Предмет Јавног позива биће инвестиције и прихватљиви трошкови који се односе на унапређење конкурентности сточарске производње.

Директни корисници су физичка лица, носиоци комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, задруге, предузетници, микро, мала и средња предузећа. Фокус је на рањиве групе у пољопривредном сектору у Србији: жене, младе пољопривредне произвођаче у угроженим подручјима (неразвијене/сиромашне општине).

Заинтересовани могу добити бесповратна средства у износу од 50% од укупне вредности инвестиције, 40 % кредитно финансирају из кредита са пословним банкама уз свега 10% сопственог учешћа, за реализацију пројеката којим ће унапредити пољопривредну производњу газдинстава и учествовати у развоју конкурентности пољопривреде у Републици Србији.

„Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији“ је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке и уводи нови модел финансирања како би се оснажили мали и средњи пољопривредни произвођачи и предузећа, а унапредила пољопривредна производња и конкурентност.

У 2021. години опредељено је 20 милиона евра за реализацију овог пројекта.

 

Последњи пут измењено среда, 15 септембар 2021 15:51

Потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је Пчеларски и Сајам лековитог, украсног и зачинског биља и пчелињих производа. Рекао је да нико не може више да заустави Врање у промоцији меда и пчеларства.

„Наш мед, биће за цео свет“, поручио је Недимовић и оценио да је Савез пчеларских организација Србије један од најбољих у организацији у Србији, на који треба да се угледају сви.

Градоначелник Миленковић оценио је да је ово до сада најбоље организован сајам са више од 70 излагача и 50 представника на сајму биља.

Позвао је све пчеларе да учествују на конкурсу који ће се организовати за средства из Фондације Ана и Владе Дивац. На располагању ће им бити 6 милиона динара од чега град даје 5, а фонд милион динара.

    

Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а истакао је на отварању да је мед производ који се најбоље може продати код нас и у свету, јер има добру цену.

Захвалио је министру и градоначелнику Врања, који су препознали вредност овог сајма и рекао да коначно пчлелари имају подршку државе.

На отварању Сајма изведен је пригодан културно- уметнички програм.

*

Град Врање и Савез пчеларских организација Србије , као организатори урадили су добар посао. Пчеларски сајам у Врању сада је једна респектабилна манифестација која ће увек имати подршку државе, рекао је отварајући  сајамску манифестацију  потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић .

На простору поред Спортске хале окупило се око 100-тинак излагача на  4. Пчеларском сајму  југоисточног Балкана и 2.Међународном сајму лековитог, зачинског и украсног биља и пчелињих производа. Манифестацију су организовали Савез пчеларских организација Србије уз подршку Града Врања, а у сарадњи са Друштвом пчелара „матица“.

За свега четири године постојања Пчеларски сајам у Врању  достигао је размере  овакве манифестације на Београдском сајму, рекао је министар Бранислав Недимовић .То је потврдило и присуство 21-ог  пчелара, 43 произвођача опреме, четворо  је представило литературу, а  више од њих 30 изложило је лековито, зачинско и украсно биље и пчелиње производе.

Потпредседник Владе РС и министар пољопривреде, Бранислав Недимовић истакао је да се овај сајам организује 4. пут и број излагача и гостију доказује да се ово више не може зауставити.Имаћете подршку државе увек, рекао је Недимовић и нагласио значај предстојећег наступа пчелара на изложби у Дубаиу, где ће наш мед наћи пут за цео свет.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић рекао је да је овај сајам  постао препознатљив не само на мапи пчеларства, већ и на туристичкој мапи Врања и Србије и  захвалио на подршци ресорном  министарству и Савезу пчеларских организација Србије. 

Надлежно министарство и руководство града препознали су значај пчеларства и овакве манифестације,  истакли су  највиши представници удружења пчелара и удружења сакупљача лековитог биља.

Председник  Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић рекао је да су многи заборавили да су пчелари Србије 2012. године добијали  нула евра од државе као подршку, а сада пчелари добијају између 7 и 8 милиона евра годишње. То ће бити  вишеструко више након реализације конкурса са Светском банком.

Небојша Станојевић председник Удружења за лековито биље“Др Јован Туцаков“ истакао је значај повезивања и заједничког рада пчелара и произвођача лековитог биља, на корист и једнима и другима.

 

Непосредно пре отварања сајма потписан је уговор између града Врања и фондације Ане и Владе Дивац“ о формирању фонда за подршку развоју малим  пољопривредним газдинствима на територији града.

Директорка фондације „Ана и Владе Дивац“ Ана Кошел истакла је  да ова фондација  ради у више од 80 општина у Србији  и да су за 12 година постојања помогли око 1500 газдинстава. Сада су са градом Врање основали иновативни фонд у те сврхе са укупним средствима од 6 милиона динара, од чега град улаже пет милиона а фондација милион динара.

На простору крај Спортске хале, мед и пчелиње производе, опрему и лековито биље    изложили су  произвођачи из Републике Српске, Македоније, Албаније, Бугарске,Грчке,Турске и Црне Горе.И излагачи и посетиоци били су задовољни  понудом и организацијом сајма.

Породица Милосављевић Врањска Бања произвођачи су са 70 кошница годишње три пута организују селидбу пчела и тиме постижу боље резултате.

Породица Гојковић из Чачка шест генерација ове породице бави се пчеларством, раде преко целе године, а производе 7 врста меда, годишње 18 пута селе пчелињак.

Сакупљач  лековитог биља из Сурдулице напоменуо је да се тиме бави 40 година и да је за препознавање и сакупљање биља у природи потребно много знања и искуства.

Посетиоци из Врања , са Косова и Метохије од почетка сваке године редовно шпосећују Сајам и задовољни су понудом .

Иначе, током сајамске манифестације одржана су и предавања о техникама пчеларења у условима климатских промена.За  посетиоце и госте приређен је и културно уметнички програм.

 

Последњи пут измењено понедељак, 13 септембар 2021 15:24
Страна 1 од 113

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter