Пољопривреда

Пољопривреда

Породица Младеновић више од двадесет година бави се узгајањем цвећа. Кажу да од овог посла може да се живи, ако купци стекну поверење у вас, за шта је најважније одржати квалитет. Они у томе успевају, али уз много залагања и труда. Посао је исплатив, али оно што се не види је велико одрицање.

Од септембра до пролећа неопходан је сталан рад и нега засада како би цвеће у овом периоду могло да се пласира на тржиште. Предност породице Младеновић је што су њихови засади у граду, у насељу Собина, те је олакшан и транспорт, а пласирају на подручје целог Пчињског округа.

''Под пластеницима је око 400 квадрата у заштићеном простору и овако на отвореном нешто посадимо. На годишњем нивоу посадимо око 70 хиљада биљака, што осмомартовски, што пролећни, што јесењи програм", каже Јован Младеновић, власник засада.

Иако је реч о великој количини цвећа, Младеновић каже да се све прода. Иако је посао исплатив, захтева велико одрицање, јер је целе зиме неопходно грејати засаде како би цвеће опстало. Зарада је мања последњих месеци, јер је све поскупело, почевши од енергената, али се они не жале.

''Од овог посла може да се живи, да се нормално ради, ми смо велика породица, нормално радимо, производимо. Тежак је почетак, као и сваки, почели смо од нуле, од једног малог пластеника, полако смо учили једно по једно, и дан данас учимо, али дошли смо до неког нивоа и мислим да је прелепо цвеће", додаје Младеновић.

У складу са поскупљењем на свим нивоима и цене цвећа су више, те су мале биљке поскупеле за 10, а велике за 50 динара.

 

Последњи пут измењено четвртак, 05 мај 2022 15:11

Министарство пољопривреде наставља да подстиче развој једне од најпрофитабилнијих грана аграра - пчеларство. Отворен је конкурс за субвенције по кошници пчела. Пчелари ће и ове године за "подстицаје по кошници" моћи да поднесу захтев електронским путем.  

Подношење захтева за остваривање права на подстицаје од 800 динара по кошници пчела је почело и трајаће све до 31. маја 2022. године. Правно лице, предузетник и физичко лице - носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, које испуњава услове прописане законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју, може да оствари право на подстицаје у сточарству по кошници пчела за најмање 20, а највише 1.000 кошница пчела. То у пракси значи да сви пчелари који имају мање од 20 обележених и регистрованих кошница пчела не испуњавају услов за остваривање права на подстицај по кошници пчела. Они пак  који имају преко 1.000 кошница и подносе захтев за остваривање права на овај подстицај, неће по аутоматизму бити одбијени због прекорачења прописаног броја кошница, већ ће им се признати подстицаји за 1.000 кошница пчела.

Све досадашње мере подстицаја ресорног министараства као и Савеза пчеларских организација Србије  учиниле су пчеларство једном од најпрофитабилнијих грана пољопривреде.  Прошла година остаће упамћена као година са највећим извозом меда из Србије у историји гледано по новчаној вредности меда. У 2021. години из Србије је извезено 2.175 тона меда у вредности од око 13 милиона евра. Просечна извозна цена износила је  6,04 евра са свим трошковима извоза. Иако је извезено мање меда због лоше паше сезоне, цена му је била знатно већа. Са друге стране увозна цена меда била је тек 2, 46 евра у прошлој сезони, што је готово три пута мање у односу на домаћи мед. Осим тога наш багремов мед спада међу најцењеније у свету. Тренутна откупна цена му је око 7 евра за килограм. Има показатеља да ће и ова година бити добра за пчеларе, бар што се тиче багремове паше. За сада нема мразева, мада и киша омета пчелиња друштва у прикупљању меда.

Они пчелари који су пчелињим друштвима оставиле довољно хране, односно меда, сада могу да рачунају да ће имати довољно енергије за ову медоносну сезону. Добро је и што се у овај захтеван посао укључује све више младих људи, јер се показало да се од тог посла може живети, наравно уз пуно стеченог знања и рада.

 

 

 

У сарадњи са партнерима Града Врања, расписан jе конкурс за подстицаjна средства за унапређење пољопривредне производње и ванпољопривредних активности на селу за ову годину.

Конкурсом jе планирана подршка физичким лицима – носиоцима пољопривредних газдинстава коjа се баве пољопривредном производњом и прерадом пољопривредних производа, али и физичким лицима – угоститељима коjи се баве пружањем угоститељских услуга у складу са Законом о угоститељству – сеоски туризам.

Укупна расположива средства по овом конкурсу за 2022. годину износе 5.791.335,06 динара.

Град Врање расписао jе Jавне позиве за доделу подстицаjних средства регистрованим пољопривредним произвођачима и удружењима у области пољопривреде за 2022. годину са териториjе града Врања. Буџетом града за ове намене  опредељена су средства у висини од 28.500.000,00 динара.

Jавним позивом за доделу подстицаjа регистрованим пољопривреним произвођачима опредељено jе 16.500.000,00 динара и обухваћене су следеће инвестициjе:

 1.Набавка квалитетних приплодних грла млечних раса говеда, оваца и коза;

2.Набавка квалитетних приплодних грла говеда, оваца, коза и свиња коjе се користе за производњу меса;

3.Набавку опреме за мужу - апарат за мужу;

4.Набавка опреме за орезивање, дробљење, сечење и уклањање остатака након резидбе воћних врста - сечке, тарупи, мулчери;

5.Подизање и опремање пластеника за производњу поврћа, воћа, цвећа и расадничку производњу - алуминиjумске, поцинковане челичне, челичне и

пластичне цеви и вишеслоjне фолиjе за покривање пластеника;

6.Набавка нових машина за примарну обраду земљишта у сектору воће грожђе,  

поврће (укључуjући печурке) и цвеће (плугови и тањираче);

7.Набавка нових машина за допунску обраду земљишта у сектору воће грожђе,  

поврће (укључуjући печурке) и цвеће (мотокултиватори до 10 кw, међуредни 

култиватор, подривач, сетвоспремач и тањираче);

8.Машине за примарну обраду земљишта у сектору остали усеви (житарице,  

индустриjско, ароматично и зачинско биље и др) (плугови и тањираче);

9.Машине за допунску обраду земљишта у сектору остали усеви (житарице,  

 индустриjско, ароматично и зачинско биље и др) (међуредни култиватор,  

подривачи, сетвоспремачи и тањираче);

10.Машине за ђубрење земљишта у сектору остали усеви - житарице, индустриjско, ароматично и зачинско биље.  (расипачи минералног ђубрива до 500 литара);

11.Подизање, набавка и опремање система противградне заштите у воћњацима и

вишегодишњим засадима - противградна мрежа, челична жица, капе за стубове и копче;

12.Подизање нових или обнављање постоjећих (крчење и подизање) вишегодишњих засада воћака и винове лозе;

13.Контрола и сертификациjа органске производње;

14.Инвестициjе  за унапређење и развоj руралне инфраструктуре и услуга – ископ/  

бушење бунара;

Рок за подношење приjава са комплетном документациjом jе:

•За меру контрола и сертификациjа органске производње доставити наjкасниjе до 30.04.2022. године;

•За меру подизање нових или обнављање постоjећих (крчење и подизање) вишегодишњих засада воћака и винове лозе доставити наjкасниjе до 15.11.2022. године;

•За меру Инвестициjе  за унапређење и развоj руралне инфраструктуре и услуга – ископ/ бушење бунара доставити наjкасниjе до 31.07.2022. године;

•За остале мере документациjу доставити наjкасниjе до 31.05.2022. године;

Jавним позивом за доделу субвенциjа за програмске активности и побољшање услова рада удружења у области пољопривреде на териториjи града Врања за 2022. годину опредељено jе 12.000.000,00 динара где jе рок за подношење приjаве са комплетном документациjом 15 дана од дана обjављивања Jавног позива на саjту града Врања www.врање.орг.рс.

Све информациjе и помоћ приликом конкурисања по Jавном позиву можете добити у Одељењу за привреду и економски развоj  Канцелариjа бр. 37, Градске управе града Врања, ул. Краља Милана бр.1, контакт телефон 017/402-348 ,сваког радног дана.

 

Ова зима је била прилично добра за пољопривреднике, посебно за воћаре. Малине су у фази мировања и ускоро би требало почети са резидбом. Пољопривредници који због цене нису обавили ђубрење, ваљало би да то ураде најкасније до краја овог месеца.

''Немамо оштећења на изданцима када је у питању малина, нити на осталом воћу. што се тиче временских прилика када је наш округ у питању, ми, што се тиче зимских мразева немамо неких проблема. Код нас су опасни ти неки касни пролећни мразеви који се јављају у марту и априлу. С обзиром да је ситуација таква да се временске прилике побољшавају, да је температура у плусу, надамо се да ће бити све у реду и да нећемо имати те неке мразеве који се могу спорадично јавити,'' каже Сузана Јевтић из Пољопривредне саветодавно стручне службе у Врању.

У свако доба године пољопривредници имају посла, а посебно активан период предстоји малинарима.

''Креће полако резидба, наш савет је да резидба крене оног тренутка када су сигурни који су изданци добри, где нема оштећења на пупољцима, или од мраза и да тада обаве резидбу. Она се различито обавља када су у питању сорте Виламет и Микер, које су иначе најзаступљеније на нашој теритоји. Број изданака је различит по дужном метру, те из тог разлога када је у питању сорта Микер остави се негде 5 до 6 добро развијених изданака без оштећених пупољака, без икаквих пега, квржица и флека и самим тим дебљина изданака не би требало да прелази 8 до 10 милиметара. Што се тиче сорте Виламет, ту је резидба гушћа и на дужном метру се оставља негде око 8 изданака, па уколико произвођачи нису сигурни могу оставити још пар изданака, тачније 10, да имају као резерву, која у случају неких непогода може да им послужи да имају неку замену,'' додаје Јевтић. 

Ђубрење засада не би требало избегавати, без обзира на цену ђубрива како би имали редовне и високе приносе, те се свима који то нису завршили саветује да заврше до краја месеца.

Ђубрење малина најчешће се обавља у количини од 300 до 400 килограма по хектару са обе стране реда, или са једне ако је парцела под нагибом.

 

Последњи пут измењено петак, 18 фебруар 2022 13:12
Страна 1 од 115

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter