Хански сточари добили квалитетне јунице

У Владичином Хану је 247 сточара добило високо квалитетне јунице сименталске расе увезене из Аустрије. Реч је о пројекту обнове сточног фонда који финансирају министарство пољопривреде са 45 милиона и локална самоуправа са 12 и по милиона динара.

Непрегледна колона трактора и камиона, закрчење саобраћаја, звук сирена, насмејана лица пољопривредника. То је слика Владичиног Хана у претходна три дана. Сточари који су на конкурсу расписаном од стране локалне самоуправе добили јунице дошли су да их преузму. Одавно у Хану није било толико позитивне енергије. Чак ни пролазници и остали учесници у саобраћају који су због застоја морали да своје живце ставе на пробу и сачекају да се колона разиђе имали су стрпљења. 247 грла је подељено, а још три јунице требало би да стигну до краја маја. Конкурсом нису били прописани посебни услови осим да заинтересовани имају регистрована пољопривредна газдинства и услове за чување животиња које не морају да враћају. Једина обавеза власника је да у наредних 5 година не отуђују грла.

Ово је једна од највећих инвестиција у обнови сточног фонда у ханској општини у последњих тридесет и више година коју је Министарство пољопривреде подржало са 45 милиона динара, док је из локалног буџета издвојено 12 и по милиона. Председник Ненад Митровић каже да је ово само почетак улагања у развој пољопривреде по којој је ова општина некада била препознатљива.

Такође је најављено да ће општинска комисија константно бити на терену и проверавати евентуалне неправилности, а најављена је и посета аустријских фармера од којих су јунице набављене.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 26 април 2012 16:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter