Супериор представио садни материјал боровнице врањским воћарима

Фирма Супериор из Велике Плане одржала је отворену презентацију и предавање о садници боровнице. Презентација је одржана на имању Драгослава Ђорђевића у Сувом Долу, који се већ осам година бави производњом боровница.

Био је ово велики скуп боровничара из нашег краја. Дошли су да чују новине у производњи боровнице и сазнају све о садницама које нуди фирма Супериор.

-Лепо је да у врањском  региону почињу интензивно да се баве производњом боровнице. То је нова култура, која је код нас почела да се гаји последњих пет година. Овде представљамо интензивни засад који је у саксијама и причамо о заштити, агротехничким мерама и подстицајима које даје Република Србија, каже Маријана Ђорђевић, представница фирме Супериор.

Боровница је битна култура и може да допринесе да једна породица лепо живи од 20 до 30 ари засада. Цена откупа је висока, а уз подстицаје државе, своје улагање и саднице Супериора, добија се профит од 50 до 70 посто, истичу представници фирме.

-Зато што су то инвитро саднице, које се производе у регулисаним условима. То је безвирусни садни материјал и тај садни материјал калимо после на нашим пољима. Наше је сунце, ветар, није увозни садни материјал, то су саднице које су већ проилагођене нашем климату и нашим условима. У сваком тренутку може да се дође и погледа садни материјал који се налази овде у Супериору.

Домаћин је био Драгослав Ђорђевић из Сувог Дола, који се већ осам година бави производњом боровнице.

-Данас смо овде због Супериора, који нам је подршка у пласману, наводњавању, садном материјалу и свему што је пратеће везано за боровницу. Ја сам задовољан својом производњом. Једино је пласман код нас проблематичан, али се надам да ћемо да се организујемо и договоримо како ће бити убудуће, каже Ђорђевић.

Супериор је упознао произвођаче и са производњом ове културе у саксијама, специјално направљеним за боровницу. 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 26 април 2021 13:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Из дана у дан све стабилнија епидемиолошка ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/e2ir7NTyDW via… https://t.co/4q4D9sk5Fd
Градоначелник: Паркови су огледало градова, нашим можемо да се поносимо - Радио Телевизија Врање… https://t.co/KSYTpUTLhh
Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Follow RTV Vranje on Twitter