Одштампајте ову страницу

Никад боља откупна цена малина

Након неколико тешких сезона за домаће малинаре, ова година биће прекретница.

Откупна цена је изузетно добра, род  је изнад просека у оним засадима који су редовно обрађивани, те је остало да се стабилизују временске прилике и да се берба приведе крају.

Од када је ове године почела берба малина, оживели су засади у Пољаници, као и у селу Мањак у општини Владичин Хан, где је под овим „црвеним златом“ око 80 хектара. Никада до сада откупна цена малине није достигла овакав ниво, па су власници малињака изузетно задовољни.  

Драган Ристић, власник малињака у селу Мањак, каже да се откупна цена креће од  410 до 450 динара за килограм у зависности од сорте. После изузетно тешких неколико сезона  када су хладњачари плаћали од 80 до 110 динара за килограм, малинари сада очекују да ова сезона надокнади све губитке које су имали. Власници малињака очекују да ће период без кише, који је најављен у наредним данима, поспешити бербу, која је  тренутно у застоју. У нижим пределима убрано је око 70 одсто рода, у вишим је берба тек на почетку.

Висока откупна цена  малина ове године узрокована је испражњеним  домаћим хладњачама и увек добром тражњом српске малине на светској пијаци.

Ове године очекује се род од 8 до чак 17 тона по хектару. То зависи од обраде засада и примене свих препоручених агротехничких мера.

Евидентно је да су многи малинари, незадовољни оркупном ценом у претходним годинама, запоставили своје засаде.

Сада само са жаљењем могу да прерачунавају изгубљену добит.

Разлоге да буду задовољни имају и искуснији берачи, који у добро обрађеним малињацима, могу да зараде од три до четири хиљаде динара дневно. 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 20 јул 2021 15:49

Сродни чланци