Почела берба купина - откупна цена 150 динара за килограм

Почела је берба купина на југу Србије, а ове сезоне откупна цена  је 150 динара за килограм. Због  врелог таласа, процене су да ће род бити умањен за око 30 одсто у односу на прошлу годину.

Због временских услова, ова година дефинитивнио није наклоњена произвођачима јагодичастог воћа.  Сазревање  купина  је почело и  прве количине овог воћа већ се убирају  у засадима у Врањској Бањи, Бресници, Ћуковцу, Купининцу , Катуну и Вртогошу. На почетку бербе откупна цена је 150 динара за килограм, али није искључено да ће цена да расте до 180 динара, ако се  покажу тачним процене да ће род  бити знатно мањи  него прошле године. Због јако високих температура  и дуготрајне суше уочавају се проблеми у купињацима.

Иако далеко отпорнија од других врста јагодичастог воћа, купина тешко подноси  високе температуре, поготову када се ради о више везаних врелих дана и топлотних таласа. Листови и плодови који су директно изложени сунцу, без заштитних мрежа, ће  побелети.  Такви проблеми уочавају се чак и код купињака који се наводњавају.

Температуре ваздуха преко 37 степени код биљке доводе до застоја метаболизма, она више не усваја органску храну , већ покушава да опстане и усваја мало воде. Воћари који су се припремили за овако екстремне услове, уложили су у подизање заштитних мрежа и наводњавање засада, те се могу надати нешто бољем приносу.   

Зато су  откупљивачи јако опрезни у проценама овогодишњих приноса. Сигурно је да ће род бити мањи за 30 одсто  у односу на просечан који се креће од 8 до 10 тона по хектару. Чак и цена од 150 до очекиваних 180 динара по килограму неће донети много већу зараду произвођачима, јер су биљке  већ делимично оштећене. 

Србија је по производњи купина  још увек једна од доминантних земаља у Европи са годишњом производњом  између  30.000 и 40.000 тона. Међутим, због нестабилне откупне цене и непостојања  организоване  прераде овог воћа у Србији,  површине  под  купинама  сваке године све су мање.

У асоцијацији произвођача јагодичастог воћа Србије процењују  да су засади купине само у последњих пет година са шест хиљада пали на хиљаду хектара. Још један проблем мучи произвођаче, а то је нагло повећање присуства азијске воћне мушице. Ова штеточина је ситна, али се брзо размножава и напада неоштећене плодове пред само зрење и они су неупотребљиви за конзумирање.  Што је најгоре за сузбијање може да се употреби само мали број пестицида. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 30 јул 2021 13:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter