Министар Недимовић отворио Пчеларски сајам у Врању: Наш мед, биће за цео свет

Потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је Пчеларски и Сајам лековитог, украсног и зачинског биља и пчелињих производа. Рекао је да нико не може више да заустави Врање у промоцији меда и пчеларства.

„Наш мед, биће за цео свет“, поручио је Недимовић и оценио да је Савез пчеларских организација Србије један од најбољих у организацији у Србији, на који треба да се угледају сви.

Градоначелник Миленковић оценио је да је ово до сада најбоље организован сајам са више од 70 излагача и 50 представника на сајму биља.

Позвао је све пчеларе да учествују на конкурсу који ће се организовати за средства из Фондације Ана и Владе Дивац. На располагању ће им бити 6 милиона динара од чега град даје 5, а фонд милион динара.

    

Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а истакао је на отварању да је мед производ који се најбоље може продати код нас и у свету, јер има добру цену.

Захвалио је министру и градоначелнику Врања, који су препознали вредност овог сајма и рекао да коначно пчлелари имају подршку државе.

На отварању Сајма изведен је пригодан културно- уметнички програм.

*

Град Врање и Савез пчеларских организација Србије , као организатори урадили су добар посао. Пчеларски сајам у Врању сада је једна респектабилна манифестација која ће увек имати подршку државе, рекао је отварајући  сајамску манифестацију  потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић .

На простору поред Спортске хале окупило се око 100-тинак излагача на  4. Пчеларском сајму  југоисточног Балкана и 2.Међународном сајму лековитог, зачинског и украсног биља и пчелињих производа. Манифестацију су организовали Савез пчеларских организација Србије уз подршку Града Врања, а у сарадњи са Друштвом пчелара „матица“.

За свега четири године постојања Пчеларски сајам у Врању  достигао је размере  овакве манифестације на Београдском сајму, рекао је министар Бранислав Недимовић .То је потврдило и присуство 21-ог  пчелара, 43 произвођача опреме, четворо  је представило литературу, а  више од њих 30 изложило је лековито, зачинско и украсно биље и пчелиње производе.

Потпредседник Владе РС и министар пољопривреде, Бранислав Недимовић истакао је да се овај сајам организује 4. пут и број излагача и гостију доказује да се ово више не може зауставити.Имаћете подршку државе увек, рекао је Недимовић и нагласио значај предстојећег наступа пчелара на изложби у Дубаиу, где ће наш мед наћи пут за цео свет.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић рекао је да је овај сајам  постао препознатљив не само на мапи пчеларства, већ и на туристичкој мапи Врања и Србије и  захвалио на подршци ресорном  министарству и Савезу пчеларских организација Србије. 

Надлежно министарство и руководство града препознали су значај пчеларства и овакве манифестације,  истакли су  највиши представници удружења пчелара и удружења сакупљача лековитог биља.

Председник  Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић рекао је да су многи заборавили да су пчелари Србије 2012. године добијали  нула евра од државе као подршку, а сада пчелари добијају између 7 и 8 милиона евра годишње. То ће бити  вишеструко више након реализације конкурса са Светском банком.

Небојша Станојевић председник Удружења за лековито биље“Др Јован Туцаков“ истакао је значај повезивања и заједничког рада пчелара и произвођача лековитог биља, на корист и једнима и другима.

 

Непосредно пре отварања сајма потписан је уговор између града Врања и фондације Ане и Владе Дивац“ о формирању фонда за подршку развоју малим  пољопривредним газдинствима на територији града.

Директорка фондације „Ана и Владе Дивац“ Ана Кошел истакла је  да ова фондација  ради у више од 80 општина у Србији  и да су за 12 година постојања помогли око 1500 газдинстава. Сада су са градом Врање основали иновативни фонд у те сврхе са укупним средствима од 6 милиона динара, од чега град улаже пет милиона а фондација милион динара.

На простору крај Спортске хале, мед и пчелиње производе, опрему и лековито биље    изложили су  произвођачи из Републике Српске, Македоније, Албаније, Бугарске,Грчке,Турске и Црне Горе.И излагачи и посетиоци били су задовољни  понудом и организацијом сајма.

Породица Милосављевић Врањска Бања произвођачи су са 70 кошница годишње три пута организују селидбу пчела и тиме постижу боље резултате.

Породица Гојковић из Чачка шест генерација ове породице бави се пчеларством, раде преко целе године, а производе 7 врста меда, годишње 18 пута селе пчелињак.

Сакупљач  лековитог биља из Сурдулице напоменуо је да се тиме бави 40 година и да је за препознавање и сакупљање биља у природи потребно много знања и искуства.

Посетиоци из Врања , са Косова и Метохије од почетка сваке године редовно шпосећују Сајам и задовољни су понудом .

Иначе, током сајамске манифестације одржана су и предавања о техникама пчеларења у условима климатских промена.За  посетиоце и госте приређен је и културно уметнички програм.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 13 септембар 2021 15:24

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дому здравља отворене две ординације за онколошке пацијенте - Радио Телевизија Врање https://t.co/ElYfSHAXtb via… https://t.co/uDINDsD5rJ
Са цвећем у бољу и сигурнију будућност - Радио Телевизија Врање https://t.co/97UiURWP4H via @tripplesworld https://t.co/HOvPDGcnl8
Данас је Трнова Петка - Радио Телевизија Врање https://t.co/PZJ1Q3tb0n via @tripplesworld https://t.co/Gk88no8qBY
Follow RTV Vranje on Twitter