Одштампајте ову страницу

Берба воћа наредних дана

Највећи део воћа већ је убран, али значајан род касних сорти јабука још увек чека да буде ускладиштен. Берба се планира у наредних двадесетак дана, а пре тога воћарима предстоји још једна заштита воћа, како би се тиме боље одржало у складиштима.

Kраљица воћа, како  многи називају јабуку, у Србији се гаји на око 28.000 хектара. На југу  наше земље по бројности је одмах иза шљиве . Највећи број сорти до сада је већ  убран, преостале су касне сорте. Уобичајено је да у току бербе цена плодова јабуке буде изузетно ниска. Откупљивачи за килограм прве класе сорте гала нудили су пола евра, а процена је да ће цена наше најмасовније сорте у берби ајдареда, бити од 30-40 евро центи.  Због тога  већина воћара, који за то имају услове, обране јабуке одвози у хладњаче у очекивању већих цена. За дужи век јабука у хладњачама, сада је тренутак да се заштите у воћњацима.

Дејан Мујакић из ПССС  истиче да би у овом тренутку засаде  требало опрскати одговарајућим препаратима као што је препарат „Зато“.Тиме се омогућава да се обране јабуке одрже дуже у складишном простору.

Овогодишњи род ће, процењују стручњаци, бити смањен од пет до 10 ,а квалитет и крупноћа плодова биће нешто бољи у односу на претходне године. Годишња производња, зависно од временских услова и примењене агротехнике је око 500.000 тона.  Суша је умањила род, а пандемија смањила тражњу  и све то   одразиће се на извозну цену.

Мујакић оцењује да ове године због суше воћари нису имали много проблема са биљним болестима јер није било влаге која подстиче развој гљивичних и бактеријаких болести биља. Утолико су више проблема имали са инсектима и другим штеточинама који у сушном периоду имају далеко повољније услове за размножавање.

Поред борбе са последицама промене климатских услова  важно је о придобити и нова тржишта. Због нових тржишних промена у свету, Министарство пољопривреде, Привредна комора и извозници воћа, од прошле године активније траже нова тржишта за нашу јабуку. Отварају се тржишта у Великој Британији и Kини. Арапско тржиште је теже освојити јер се тамо траже специфична паковања.

To поскупљује производњу, али та тржишта су богата и могу да плате високу цену за јабуку.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 октобар 2021 14:20

Сродни чланци