Сваки ратар, воћар или повртар најбољи је заштитар свог пољопривредног добра

Озиме пољопривредне културе које су посејане на време до сада су успеле да се укорене и бокоре, а само уз адекватне третмане и применом мера предострожности, пољопривредни произвођачи ће моћи ову годину назвати плодном и приносном.

"Пшеница се тренутно налази у фази формирања трећег листа, на усевима који су прегледани, код људи који су на време посејали пшеницу, утврђено је постојање ваши. У појединим усевима где је монокултура израженија, односно где људи гаје мало више пшеницу у монокултури постоје и цикаде. Наиме, и једна и друга штеточина су штеточине које праве директне и индиректне штете. Директне штете су оне које настају приликом исхране, јер се и једна и друга хране стилетима и сишу сокове из биљке, али су то занемарљиве штете у односу на оне индиректне, које подразумевају пренос вирусних инфекција и које могу да буду јако опасне када су ратарске културе у питању", каже Дејан Мујакић из Пољопривредне саветодавне службе.

Оно што је добро у овом тренутку су ниске температуре које су смањиле бројност и цикада и ваши, али је обавеза сваког пољопривредног произвођача да обилази своје усеве и контролише бројност штетних организама, а уколико дође до побољшања временских услова и достигне се праг неопходан за третирање, одраде неки од третмана инсектицидима.

Свакако не треба заборавити и на глодаре који могу направити озбиљну штету на усевима. Праг штетности је до десет активних рупа на једном хектару, све преко тога представља озбиљан проблем.

"Уколико има десетак или више рупа обавезна је примена неких од регистрованих родентицида. Свакако неопходно их је примењивати према упутству за употребу, све те мамце за глодаре треба ставити у активне рупе и обавезно затрпати да не би дошло до тровања дивљачи или неких других домаћих животиња", додаје Дејан Мујакић.

После ових мразева готово сигурно ће доћи период са сунчаним интервалима и вишим температурама. То је период погодан за инвазију штетних организама зато је неопходна непрестана контрола. Сваки власник парцеле, ратар, воћар или повртар је најбољи заштитар свог пољопривредног добра. Он је тај који први треба да примети било какву промену и да адекватно реагује.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 децембар 2021 13:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Др Тања Милосављевић: „К'д се отиснеш у бел свет“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/s1n8NUYjlJ via… https://t.co/bO3V6WSAh2
Манић: Недостаје 200 до 250 паркинг места у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/g4Vd7DcKqt via… https://t.co/fMgtblnofF
Пазите коме дајете личне податке на интернету - Радио Телевизија Врање https://t.co/wIoTi2v35W via @tripplesworld https://t.co/REOzNxBUci
Follow RTV Vranje on Twitter