Породица Младеновић једина узгаја цвеће у граду, кажу да сви живе од овог посла

Породица Младеновић више од двадесет година бави се узгајањем цвећа. Кажу да од овог посла може да се живи, ако купци стекну поверење у вас, за шта је најважније одржати квалитет. Они у томе успевају, али уз много залагања и труда. Посао је исплатив, али оно што се не види је велико одрицање.

Од септембра до пролећа неопходан је сталан рад и нега засада како би цвеће у овом периоду могло да се пласира на тржиште. Предност породице Младеновић је што су њихови засади у граду, у насељу Собина, те је олакшан и транспорт, а пласирају на подручје целог Пчињског округа.

''Под пластеницима је око 400 квадрата у заштићеном простору и овако на отвореном нешто посадимо. На годишњем нивоу посадимо око 70 хиљада биљака, што осмомартовски, што пролећни, што јесењи програм", каже Јован Младеновић, власник засада.

Иако је реч о великој количини цвећа, Младеновић каже да се све прода. Иако је посао исплатив, захтева велико одрицање, јер је целе зиме неопходно грејати засаде како би цвеће опстало. Зарада је мања последњих месеци, јер је све поскупело, почевши од енергената, али се они не жале.

''Од овог посла може да се живи, да се нормално ради, ми смо велика породица, нормално радимо, производимо. Тежак је почетак, као и сваки, почели смо од нуле, од једног малог пластеника, полако смо учили једно по једно, и дан данас учимо, али дошли смо до неког нивоа и мислим да је прелепо цвеће", додаје Младеновић.

У складу са поскупљењем на свим нивоима и цене цвећа су више, те су мале биљке поскупеле за 10, а велике за 50 динара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 05 мај 2022 15:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter