Крајњи тренутак за кишу, неопходну усевима

Од данас па у наредних десетак дана наступа кишни период. Киша ће обезбеди пораст и бољи род усевима, као и повртарским културама, процењују стручњаци, али упозоравају на појачану појаву биљних болести и штеточина.

Кишовито време  донеће преко потребну  влагу жедним усевима. При том, дневне температуре кретаће се од 20 до 23 степена, а ноћу  ће се спуштати до 15 степени. Могуће су и непогоде са јаким ветром и градом. У просеку температура ће у јуну бити виша у односу на уобичајени вишегодишњи просек. Због тога су падавине итекако потребне  усевима.

Јер, пшеница у моменту када је била суша била је у фази цветања и претило је да то много смањи принос. Сигурно је да ће та суша  умањити род, али ова киша која неколико дана пада, значајно ће утицати да род буде бољи, ради развоја класова и да се сада, у наредном периоду налије зрно. Тиме се стварају услови да приноси буду већи од 3 и по тоне по хектару што је минимум.

Широкоредни усев, као што је кукуруз, у овом периоду је у фази интензивног пораста, пред цветање или је на појединим парцелама у цвету. Стога ће падавине обезбедити здрав полен.  

Повртарске културе је нужно заливати током целе сезоне гајења. Но, стручњаци подсећају да  комбинација високе температуре и превише влаге ствара одличну основу за развој биљних болести и појачани напад штеточина.

Ливаде и пашњаци такође су угрожени недостатком влаге тако да су и њиме неопходне падавине.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 09 јун 2022 15:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter