Добра година за пчеларе са југа Србије

Ове године пчелари очекују берићетне приносе меда. То се пре свега односи на багремов мед, који је сматра најквалитетнијим са овог подручја.

Пчелари очекују успешну годину  на основу цветања багрема, најмедоносније цветнице на нашем подручју. Тако процењује Зоран Арсић, искусан пчелар који на подручју села Тибужде има око 80 кошница. Осим у приобаљу Јужне Мораве, где се ове године десило да је багрем услед мраза смрзао, на већим надморским висинама није било проблема са цветањем.  

Зоран Арсић сматра да је неколико хладних ноћи са почетка вегетације успорило цветање багрема на 700 метара надморске висине  и условило да  период  цветања захвати дужи временски период. С обзиром да су пчеле ове године у доброј кондицији, очекују се и већи приноси меда.

Стање пчелињих друштава зависи и од улагања пчелара у прихрану и очување њиховог здравља и заштиту током зиме. Они који су све ове послове завршили на време сада могу да очекују и да уберу и до 20-ак килограма меда по кошници.

Арсић истиче да су пчелари задовољни ценом меда и прошле и ове године. У откупу мед се плаћа око 7 евра за килограм, а у малопродаји  је хиљаду динара.

Оваква цена постигнута је напорима Савеза пчеларских организација Србије, као и ресорног министарства. Наиме, успели су да са домаћег тржишта протерају произвођаче лажног меда, као и да направе фабрику у Рачи, за паковање меда из Србије. Тиме су пчеларима омогућили да имају где да продају мед и да ценом буду задовољни.

 

 

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 09 јун 2022 13:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter