Од производње садница до дестилерије у Вртогошу

На  газдинству Бобана Јовановића у Вртогошу традиционално производе саднице готово свих воћних врста које се гаје у нашем крају.  Његова породица има традицију у том послу дугу пола века. Баве се и производњом  воћа  које  ће од наредне сезоне  прерађивати у сопственој дестилерији.

Када неко у својој породици има традицију у једном послу дугу 50 година, онда  је сасвим очекивано да тиме и настави да се бави. Тако је и млади  воћар Бобан Јовановић, радећи са дедом и оцем на имању у Вртогошу, научио и заволео посао производње садница воћа.

Тим пре што има све предуслове да успешно ради, од земље до машина, а такође и неопходне вештине и знање.

Он каже да је на њиховом газдинству производња садница воћа приоритет. Годишње производе 40 хиљада садница воћа, а у једном делу и ружа. Он сам ради тај посао осам година, а то су радили  и његов деда и отац.

"Од тога посла може да се живи и да се породици приушти све што је потребно", каже из свог искуства млади воћар Бобан Јовановић.

С обзиром на могућности, Јовановић је паралелно подизао и засаде воћа, те на имању има неколико хиљада стабала јабука, шљива и крушака. Окалемљене саднице су свакако из њихове производње и добрим  родом још  једном доказују квалитет у раду.

"Сваке године подиже нове засаде на просечно 50 ари. Ове године је у плану подизање хектара шљиве. Почео је и са изградњом хладњаче, а план је да региструје дестилерију за коју је већ наручио професионални казан", открива Бобан Јовановић. Како каже, воли да то ради и ужива у томе.

Сви циљеви су достижни када су реално постављени, али и када се упорно ради на њиховој реализацији, тврди  млади Јовановић , а његов пример то доказује. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 22 јул 2022 14:06

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter