Регион

Регион

Удружени грађани Сурдулице свакодневно воде борбу против загађења у тој општини. Како кажу, и на основу визуелног ефекта, односно дима који куља и чула мириса може се закључити да удишу лош ваздух. Број пацијената оболелих од малигнитета повећан je услед, како тврде, јединог загађивача компаније Knauf Insulation. Поменутој компанији смо у више наврата тражили одговоре на конкретна питања, али их до сада нисмо добили, већ су нам послали уопштено саопштење које се коси са тврдњама еколошких удружења општине Сурдулица.

Покренуте су различите заједничке иницијативе свих удружења како би се нашао узрочник загађења Сурдулице и оболевања Сурдуличана.  

„Након пет година и на стотине објаваљених текстова на порталу, јасно је ко је загађивач и ко нарушава здравље Сурдуличана. Мерења показују да су сва једињења у порасту: формал дехид, фенол, амонијак. А штетне честице су у прекорачењу готово током целе године. Ми смо свест мештана о здравој животној средни подигли на одређени ниво.Али је потребно да људи схвате да ово није индивидуална борба и да се сви ми заједнички боримо за здравље сваког мештана, поготово деце“, каже Дејан Свитац, оснивач удружења „Волим Сурдулицу“.

„Последњих година ваздух у Сурдулици је толико загађен да не може нормално да се дише и то нас је натерало да кренемо у активности и дођемо до закључка ко уништава ваздух у Сурдулици и ко уништава нашу животну средину. Сви наши резултати истраживања показали су да је главни кривац за загађење ваздуха у Сурдулици фабрика Knauf Insulation која се налази у Белом Пољу“, истиче Стојан Ивковић, председник удружења „Удахни дубоко“

Удружења грађана су разговарала и са лекарима Здравственог центра, и Свитац каже да имају позитивну реакцију.

„Чекамо да нам се лекари придруже и да нађемо заједничко решење које ће бити за добробит свих Сурдуличана. Након састанка са лекарима, радиће се на томе да се дође до тачних бројки оболелих од малигнитета. Добили смо обећање да ћемо у наредном периоду добити веродостојне податке о броју оболелих, тако да ћемо имати бољу слику, моћи ћемо да анализирамо и да тражимо узрочно последичну везу између загађења и броја оболелих од малигних обољења.

Компанија Кнауф на више изјава удружења из Сурдулице и њихових констатација да су главни кривци за загађење, послала је саопштење нашој медијској кући у коме нисмо добили ниједан конкретан одговор. У саопштењу стоји да Кнауф врши мерења два пута годишње и да до сада нису забележена одступања, што се коси са оним што смо чули од Свица.

„Ми се са тим непријатним и оштрим мирисом срећемо највише у јутарњим часовима и живимо са тим непријатним мирисом свакодневно. Нарушен је амбијентални комфор грађана на шта би требало да се обрати нарочита пажња. То индустријско постојење у Белом Пољу испушта честице која могу да изазову малигна обољења чак и радиоактивне честице, што је руководство ове фабрике и и признало у једном разговору“.

У саопштењу надлежни из Кнауфа акциденте који су се десили правдају ремонтом и „испуштањем дима кроз мали димњак“ што не оправдава чињеницу и тврдње да је додатно загађење постојало.

„Фабрика Кнауф је имала два велика акцидента или пожара када је из малог димњака, иначе их имају четири од којих три имају филтер, а тај мали четврти, што су и сами признали, не поседује никакве филтере. Управо из тог малог димњака, а имамо и фотографије и снимке, бујао је густ црни и сиви дим и ишао је једног дана ка градском језгру Сурдулице, а други дан ка Белом Пољу и Загужању“, истиче Ивковић.

Надлежни из Кнауфа се такође не слажу са тврдњама о повећаном броју оболелих услед штетности брда од јаловине које су почели да уклањају, али само привремено, како наглашава Свитац.

„То брдо од јаловине, на том последњем састанку са руководством фирме обећано нам је да ће постепено, за неколико година, уклонити. И почели су са уклањањем, али ми не знамо где су то извезли само су претпоставке и нагађања. Али можете и сами видети да се то брдо поново гомила. А оно што је јако важно је да фирма Кнауф то назива секундарним сировинама које користе даље за загревање њихових пећи. Међутим, ми сматрамо да се ради о отпаду и то опасном отпаду, који се под утицајем ветра расејава по плодном сурдуличко-масуричком пољу“, напомиње Свитац.

По речима Сурдуличана које је окупила борба за здраву будућност своје деце, компанија Кнауф је једини узрочник, не само лошег ваздуха већ и тренутно највећеи изазивач малигних оболевања у овој општини. Наша медијска кућа је у више наврата покушала да добије одговоре на конкретна питања, путем порука, позива, мејлова почев од почетка јула месеца ове године : на који начин се врше мерења загађења и зашто баш тада, докле се стало са уклањањем такозваног брда са отпадом и да ли се и даље таложи и зашто, коментар на састанак са удружењима и на предлог о измештању фабрике, колики је износ еколошке таксе коју плаћају општини од доласка до данас, донације поменутој локалној самоуправи и још многа питања на која до дана данашњег нисмо добили конкретне одоговоре, већ само уопштено саопштење. Зашто Кнауф не одговара на конкретна питања, шта се крије иза тога?

Последњи пут измењено среда, 03 август 2022 15:49

Приштина је најавила да сутра почиње примена одлуке о пререгистрацији возила и личним картама.

Грађани су вечерас блокирали административне прелазе Јариње и Брњак, где су распоређени косовски специјалци, јавио је РТС.
Како наводе, косовска полиција не дозвољава прелаз на Јарињу ни пешацима, ни возилима, а враћа оне који су већ прешли.

Косовска полиција је саопштила да је због блокаде затворила прелазе Брњак и Јариње за путнички саобраћај и возила.

Полиција у централној Србији враћа путничка возила која су кренула ка административним прелазима.

Грађани су претходно поставили барикаде у местима Рударе и Зупче, недалеко од Зубиног Потока, јавља Косово онлајн.

Неколико десетина људи блокирало је магистрални пут Приштина - Рашка, у месту Рударе код Звечана, јавио је РТС.

Барикада је постављена и на путу Зубин Поток - Рибариће.

Истовремено, у Косовској Митровици чују се сирене, а народ је изашао на улице.

"Звуци сирене за узбуну непрекидно се чују у северном делу Митровице већ трећи сат. Грађани су веома узнемирени. Више њих испред својих зграда у мањим групицама стоје и прате шта се дешава. У самом граду нема других видљивих дешавања", пише портал KoSSev.

Што се тиче сирена за узбуну које се од 17. 40 сати чују у северном делу Косовске Митровице, КФОР наводи да прати ситуацију и тренутно прикупља информације, потврдили су за KoSSev у Канцеларији за информисање седишта КФОР-а.

Како извештава Косово онлиајн, појачане снаге специјалне јединице Косовске полиције налазе се код моста на Ибру у Косовској Митровици, где се окупљају и Албанци из Јужне Митровице.

У близини моста на Ибру виде се и снаге Кфора и италијански карабињери.

Угоститељски објекти у Северној Митровици су затворени, а сирене се и даље чују.

Приштина је најавила да сутра почиње примена одлуке о пререгистрацији возила и личним картама.

Војска Србије, за сада, није улазила на територију Косова и Метохије

Поводом великог броја дезинформација, које у етар намерно пласира приштинска администрација и које се шире путем лажних налога на друштвеним мрежама и појединих интернет сајтова, а у којима се наводи како је тобоже дошло до некаквих сукоба Војске Србије и такозване косовске полиције, Министарство одбране саопштава да Војска Србије, за сада, није прелазила административну линију и није ни на који начин улазила на територију Косова и Метохије.

Последњи пут измењено недеља, 31 јул 2022 21:07

Привремена приштинска администрација саопштила је да од 1. августа лица са српским личним картама неће моћи да уђу на простор Космета, већ да ће им на административним прелазима бити издавани привремени документи. Овим потезом, угрожен је дијалог између Београда и Приштине, оцењује скупштински одбор за Косово и Метохију.

Косовска полиција саопштава да је извршила све припреме за спровођење реципроцитета са Београдом по питању личних докумената, о чему је влада привремених приштинских институција донела одлуку крајем јуна.
Како се наводи, одлуком је предвиђено да од 1. августа 2022. године сваком лицу које се појави да пређе администативни прелаз са личним документом издатим од стране власти Србије, на прелазима буде обезбеђен улазно-излазни документ који привремено замењује употребу таквог документа и важи 90 дана.

Документ за улазак и излазак створиће основу за промет на територији тзв. Косова и за коришћење у државним институцијама, наводи се у саопштењу.
Овом једнностраном одлуком косовске администрације доводи се у питање дијалог између Београда и Приштине, оцена је председника скупштинског одбора за Косово и Метохије, Милорада Дрецуна.

„И председник Вучић је рекао да је Приштина прекинула дијалог - потезима су обесмисли дијалог, нејасно је да ли ће доћи до наставка разговора”, рекао је Дрецун и нагласио да је сада да би било помака потребна снажна активност специјаног представника ЕУ Мирослава Лачака.

Истовремено, за возила са српским таблицама градова ван КиМ, остаје режим налепница до 31. октобра. Дрецун подсећа да је у закључима ЕУ о регистарским таблицама предвиђено да обе стране постигну трајно решење на принципу неутралности, али да се Приштина не обазире ни на те закључке ЕУ тврдећи да су ознаке РКС легалне.

„Они ће настојати да реализују ту одлуку тзв владе и то је принцип њиховог деловања, уместо да реше проблем са Београдом, они доносе штетно решење за српски народ, крену да га примењују и кажу да само спроводе владавину права, оцењује Дрецун.

У међувремену, док не буде постигнуто трајно решење, за све грађане који су послом или другим поводом принуђени да чешће прелазе административну линију, то значи додатну обавезу, али највероватније и дуже чекање.

ФОТО ИЗВОР: ФБ страница Косовске полиције

 

Последњи пут измењено понедељак, 25 јул 2022 15:04

Већ у неколико наврат упозоравамо на акумулирано незадовољство грађана Сурдулице на, како они кажу, загађење у својој општини за које као главног кривца, именују компанију Кнауф.Организовали су и протесте, писали петиције, говорили за медије, али како кажу, мало тога је покренуто са мртве тачке. Све то раде само из једног разлога – плаше се штетног утицаја на здравље.

Дејан Свитац из удружења „Волим Сурдулицу“, каже да је непријатан мирис на територији ове општине један од главних показатеља загађења и додаје да имају велики еколошки проблем. А некада је Сурдулица била синоним за ваздушну бању. Из тог разлога је и изграђен Санаторијум за плућне болести.

 „Ми са тим непријатним мирисом живимо свакодневно.Он нарушава амбијенаталан комфор грађана, на шта би требало да се обрати посебна пажња. То индустријско постројење, које је у Белом Пољу, не само да испушта опасне штетне честице већ врло често могу да изазову малигна оболења. То су чак и радиоактивне честице, што је и једном приликом и признало руководство те фирме. Реалан је исход свега тога исељење фабрике „Кнауф“ и то није нешто што је немогуће.Са овим загађењем, не постоји алтернатива“, каже Свитац.

Неколико удружења се ујединило како би заједничким снагама убрзали процес и побољшали квалитет живота у свом окружењу.

„Покренули смо протестне шетње, које су резултирале састанку са челницима фабрике где смо изнели одређене захтеве који су били примарни и они су требали да их реше. Наш услов је био, уколико не испуне те захтеве уколико се стање ваздуха не врати у нормалу да је наш једини захтев исељење фабрике са територије општине Сурдулица“, истиче Стојан Ивковић, председник еколошког удружења „Удахни дубоко“. 

Данијела Михајловић, председница удружења „ЕКО Сурдулица“ већ је наводила застрашујуће податке, а сада понавља.

„Најугроженији су мештани Алакинца, управо због близине фабрике Кнауф. Ту треба да се крене од куће, до куће да се уради анкета. Оно што знамо што се дешава у том селу је поражавајуће. Људи у том месту најчешће оболевају од лимфома и леукемије. И деца“, каже Михајловићева.

Осим непријатног мириса и беличастог дима који куља, проблем је и брдо од јаловине, које је видљиво голим оком. По речима Свица брдо се стварало од 2006, интензивно од 2014.године . Руководство је обећало да ће постепено уклањати то брдо и почели су са процесом каже Свитац и додаје.

"Међутим, то брдо се поново гомила, јаловина поново настаје. Оно што морам да напоменем, а јако је важно да Кнауф то назива секундарним отпадом односно сировином коју користе даље у поновну производњу за загревање њихових високих пећи. Ми сматрамо да се ради о опасном отпаду који се под утицајем ветра расејава по плодном сурдуличком, масуричком пољу“, каже Дејан Свитац.

Контактирали смо надлежне из компаније Кнауф Инсулејш и они су нам рекли да ће се ускоро огласити саопштењем за јавност, али саопштења још увек нема. И када га буде, то саопштење сигурно неће решити проблем. Колико ћемо тек чекати конкретне потезе и решење проблема?

 

 

 

 

Грађани Сурдулице дужи временски период жале се на непријатне мирисе и загађење ваздуха у њиховом окружењу. На различите начине покушавају да дођу до решења овог проблема. Главни кривац за тај проблем је фабрика Кнауф у Белом Пољу, каже у изјави за нашу медијску кућу, Стојан Ивковић, председник еколошког удружења „Удахни дубоко“.

 

Због константног загађења које се може осетити али и видети голим оком, грађани Сурдулице окупили су се у пар еколошких удружења како би на тај начи решили проблем који их мучи, каже Стојан Ивковић, председник еколошког удружења „Удахни дубоко“.

„Последњих година ваздух у Сурулици је толико загађен, да не може нормално да се дише. И то је нас натерало да као група људи кренемо у неке активности и како би смо сазнали ко уништава ваздух у Сурдулици и ко уништава нашу животну средину. Сви наши резултати и истраживања показали су да је главни кривац загађења ваздуха у Сурдулици фабрика Кнауф Инсулејшн која се налази у Белом Пољу. Мерења која врши институт из Новог Сада као и наша мерења која смо инсталирали преко уређаја Климерко показују прекорачења готово преко читаве године“, напомиње Ивковић.

Покренули су низ иницијатива које би допринеле решавању овог проблема.

 „Једна од тих је да су сва еколошка удружења у Сурдулици покренула су иницијативу за изградњу мерне станице. Мерна станица је јако битна из разлога што би показивала двадесет четворочасовни мониторинг на територији општине. Шест еколошких удружења из Сурдулице и једно националних мањина, били су потписници овог захтева који смо предали локалној самоуправи у Сурдулици, да издвоје средства за мерну станицу као што је има град Пирот. Међутим, општина није сулишила нашу молбу, односно наш захтев је одбијен и дан данас Сурдулица нема мерну станицу“, истиче Ивковић.

Осим наведених захтева покренули су и протестне шетње до фабрике Кнауф.

"Те протестне шетње су резултирале састанку са челницима фабрике где смо ми њима изнели одређене захтеве који су били примарни и они су требали да их реше. Наш услов је био, уколико не испуне те захтеве уколико се стање ваздуха не врати у нормалу да је наш једини захтев исељење  фабрике са територије општине Сурдулица.  Прошле су две године, шетње смо обуставили због ситуације са Ковидом а фарбика Кнауф је то искористила да прошири производни погон. На крају је дошло до јавне расправе о њиховој студији за проширење тог погона на утицај животне средине“, каже председник еколошког удружења „Удахни дубоко“.

Јавна расправа је, по његовим речима, трајала више од 4 сата.

„Ми смо изнели наше приговоре и аргументе и сада чекамо одговор од надлежних институција односно од ресорног министарства“.

Ивковић посебно истиче два акцидента која су се догодила у фабрици Кнауф

„Издвојио бих ове последње акциденте. Наиме фабрика Кнауф је последњих месец дана имала два велика акцидента или пожара. Ова фабрика има 4 димњака, а три  имају филтер. А тај мали, четврти, шту су они и сами признали не поседује никакве филтере. Управо из тог малог димњака, а имамо и фотографије и снимке, бујао је густ сиви и црни дим. Једног дана је ишао ка градском језгу Сурдулице а други дан ка Белом Пољу и Загужању, селима надомак Сурдулице. Ми смо случај пријавили полицији и надлежним органима и сада чекамо реакцију, односно одговор из фабрике да ли ће коначно преузети одговорност и да ли ћемо коначно добити одговор шта се заиста десило, ко ће одговарати за последице које могу уследити због њиховог загађења али одговора за сада још увек нема“, напомиње Ивковић.

Ми смо поново покушали да ступимо у контакт са надлежнима из фабрике Кнауф Инсулејш, али до овог тренутка нам се нико није јавио.

Страна 1 од 54

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дому здравља отворене две ординације за онколошке пацијенте - Радио Телевизија Врање https://t.co/ElYfSHAXtb via… https://t.co/uDINDsD5rJ
Са цвећем у бољу и сигурнију будућност - Радио Телевизија Врање https://t.co/97UiURWP4H via @tripplesworld https://t.co/HOvPDGcnl8
Данас је Трнова Петка - Радио Телевизија Врање https://t.co/PZJ1Q3tb0n via @tripplesworld https://t.co/Gk88no8qBY
Follow RTV Vranje on Twitter