Одштампајте ову страницу

У Владичином Хану и даље сложено

Епидемиолошка ситуација у општини Владичин Хан и даље је сложена.

Претходних дана регистрован је нешто мањи број новооболелих, али то не значи да је ситуација добра, кажу лекари.

Упозоравају да је поштовање мера једини начин да се стање стабилизује.

У ковид амбуланти, која је због хладног времена измештена и сада се налази у АТД служби, дневно се прегледа у просеку по двадесетак пацијената са симтомима ковида.

"Број позитивних у односу на број тестираих је 50-70 посто. Када се појави индикација за тестирање и када се уради тест, до 70 посто је позитивних, што је отприлике 8-10 новооболелих дневно", каже др Владан Дончев директор Дома здравља у Владичином Хану.

Нема правила ни када су у питању године, обољевају подједнако и млађи и старији.

"Више старосна граница не постоји, имамо децу која су оболела, али и особе преко 70 година. Понављам, породично заражавање је много присутније него што је то било у претходном таласу", објашњава доктор.

Доктор Дончев каже да је интересантно и то да се сиптоми са којима се пацијенти јављају стално мењају.

"Више није она прича од раније, температура, кијавица, кашаљ. Имамо и нове симтоме, сада су све чешће присутне и дијареје".

Саветује да би грађани требало одмах да се јаве у ковид амбуланту са првим симтомима. Не морају физички одмах да дођу, могу да позову дежурне лекаре у ковид амбуланти, а и да се посаветују са својим изабраним лекаром. Важно је само да не чекају и сами се лече, поручује доктор.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 10 децембар 2020 15:25

Сродни чланци