Свакодневно се сусрећемо са различитим пријатним и непријатним ситуацијама. У народу се каже: То је живот. Међутим нехуманост, недостатак емпатије и неодговорност знају да изненаде изнова увек када се десе. Ову тврдњу потврђује ситуација која се недавно десила у Владичином Хану.

Звучни и светлосни сигнали на колима Хитне помоћи. Место догађаја, улица Николе Тесле, у центру града, испред Дома здравља. У колима Хитне помоћи тешко болестан пацијент кога је потребно превести до сурдуличког Здравственог центра. Десетак минута нико није хтео или могао да се склони да прођу кола Хитне помоћи. Докторка Нина Трајковић, шеф Хитне помоћи у ханском Дому здравља била је у санитету и није могла да верује шта се дешава. Улица, која је иначе и државни пут првог Б реда и једина саобраћајница за искључење са ауто пута и улазак у Хан, била је закрчена. Из правца Сурдулице се заглавио шлепер, а из Хана мањи камион. На улици паркирани аутомобили, у близини великог суперкмаркета и нико да се склони. Узалуд је возач Хитне помоћи трубио, викао на сав глас, нико се није склањао. Докторка Трајковић каже да је у возилу био пацијент 1985. годиште са инфарктом миокарда. Био је у тешком стању и сваки минут је био важан да стигне до Сурдулице.

Међутим, на улици никоме то није било важно. Минути као да су били сати, говори докторка која је морала да се посвети пацијенту и да га не узнемири како му се стање не би додатно погоршало. Звали су и полицију, не зна да ли су дошли и кад у том метежу, јер се гужва у међувремену рашчистила, претпоставља за око десет минута.

Оно што је најважније, пацијент је стигао до болнице, након тога је упућен за Ниш. На сву срећу све се добро завршило по њега.

Међутим, питање је дана када ће се десити нека трагедија. Поменута саобраћајница и раскрсница у близини Дома здравља је уско грло и често се дешавају овакви проблеми. Докторка потврђује, као и њене колеге да су имали више оваквих ситуација али је ова била најдрастичнија. Поставља се питање решавања проблема. Пут је државни, а проблем локални.

Намеће се још једно питање, а то је одсуство епматије, жеље да се неком помогне. Како су себичност, нехуманост и равнодушност постале главне особине многих људи. Зашто нико није желео да приђе свом ауту, да га помери, да помогне. Шта би се десило да је дошло до трагичног исхода. Може ли да се живи са спознајом да је неко изгубио живот зато што смо немарни. Да ли би исто поступили да је у колима Хитне помоћи био неко нама близак, наш отац, сестра, рођак. Да ли би се исто понашали?

Много питања, а на одговоре ће се изгледа још чекати.

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter