Дим из Кнауфа и даље се шири Сурдулицом

Удружени грађани Сурдулице свакодневно воде борбу против загађења у тој општини. Како кажу, и на основу визуелног ефекта, односно дима који куља и чула мириса може се закључити да удишу лош ваздух. Број пацијената оболелих од малигнитета повећан je услед, како тврде, јединог загађивача компаније Knauf Insulation. Поменутој компанији смо у више наврата тражили одговоре на конкретна питања, али их до сада нисмо добили, већ су нам послали уопштено саопштење које се коси са тврдњама еколошких удружења општине Сурдулица.

Покренуте су различите заједничке иницијативе свих удружења како би се нашао узрочник загађења Сурдулице и оболевања Сурдуличана.  

„Након пет година и на стотине објаваљених текстова на порталу, јасно је ко је загађивач и ко нарушава здравље Сурдуличана. Мерења показују да су сва једињења у порасту: формал дехид, фенол, амонијак. А штетне честице су у прекорачењу готово током целе године. Ми смо свест мештана о здравој животној средни подигли на одређени ниво.Али је потребно да људи схвате да ово није индивидуална борба и да се сви ми заједнички боримо за здравље сваког мештана, поготово деце“, каже Дејан Свитац, оснивач удружења „Волим Сурдулицу“.

„Последњих година ваздух у Сурдулици је толико загађен да не може нормално да се дише и то нас је натерало да кренемо у активности и дођемо до закључка ко уништава ваздух у Сурдулици и ко уништава нашу животну средину. Сви наши резултати истраживања показали су да је главни кривац за загађење ваздуха у Сурдулици фабрика Knauf Insulation која се налази у Белом Пољу“, истиче Стојан Ивковић, председник удружења „Удахни дубоко“

Удружења грађана су разговарала и са лекарима Здравственог центра, и Свитац каже да имају позитивну реакцију.

„Чекамо да нам се лекари придруже и да нађемо заједничко решење које ће бити за добробит свих Сурдуличана. Након састанка са лекарима, радиће се на томе да се дође до тачних бројки оболелих од малигнитета. Добили смо обећање да ћемо у наредном периоду добити веродостојне податке о броју оболелих, тако да ћемо имати бољу слику, моћи ћемо да анализирамо и да тражимо узрочно последичну везу између загађења и броја оболелих од малигних обољења.

Компанија Кнауф на више изјава удружења из Сурдулице и њихових констатација да су главни кривци за загађење, послала је саопштење нашој медијској кући у коме нисмо добили ниједан конкретан одговор. У саопштењу стоји да Кнауф врши мерења два пута годишње и да до сада нису забележена одступања, што се коси са оним што смо чули од Свица.

„Ми се са тим непријатним и оштрим мирисом срећемо највише у јутарњим часовима и живимо са тим непријатним мирисом свакодневно. Нарушен је амбијентални комфор грађана на шта би требало да се обрати нарочита пажња. То индустријско постојење у Белом Пољу испушта честице која могу да изазову малигна обољења чак и радиоактивне честице, што је руководство ове фабрике и и признало у једном разговору“.

У саопштењу надлежни из Кнауфа акциденте који су се десили правдају ремонтом и „испуштањем дима кроз мали димњак“ што не оправдава чињеницу и тврдње да је додатно загађење постојало.

„Фабрика Кнауф је имала два велика акцидента или пожара када је из малог димњака, иначе их имају четири од којих три имају филтер, а тај мали четврти, што су и сами признали, не поседује никакве филтере. Управо из тог малог димњака, а имамо и фотографије и снимке, бујао је густ црни и сиви дим и ишао је једног дана ка градском језгру Сурдулице, а други дан ка Белом Пољу и Загужању“, истиче Ивковић.

Надлежни из Кнауфа се такође не слажу са тврдњама о повећаном броју оболелих услед штетности брда од јаловине које су почели да уклањају, али само привремено, како наглашава Свитац.

„То брдо од јаловине, на том последњем састанку са руководством фирме обећано нам је да ће постепено, за неколико година, уклонити. И почели су са уклањањем, али ми не знамо где су то извезли само су претпоставке и нагађања. Али можете и сами видети да се то брдо поново гомила. А оно што је јако важно је да фирма Кнауф то назива секундарним сировинама које користе даље за загревање њихових пећи. Међутим, ми сматрамо да се ради о отпаду и то опасном отпаду, који се под утицајем ветра расејава по плодном сурдуличко-масуричком пољу“, напомиње Свитац.

По речима Сурдуличана које је окупила борба за здраву будућност своје деце, компанија Кнауф је једини узрочник, не само лошег ваздуха већ и тренутно највећеи изазивач малигних оболевања у овој општини. Наша медијска кућа је у више наврата покушала да добије одговоре на конкретна питања, путем порука, позива, мејлова почев од почетка јула месеца ове године : на који начин се врше мерења загађења и зашто баш тада, докле се стало са уклањањем такозваног брда са отпадом и да ли се и даље таложи и зашто, коментар на састанак са удружењима и на предлог о измештању фабрике, колики је износ еколошке таксе коју плаћају општини од доласка до данас, донације поменутој локалној самоуправи и још многа питања на која до дана данашњег нисмо добили конкретне одоговоре, већ само уопштено саопштење. Зашто Кнауф не одговара на конкретна питања, шта се крије иза тога?

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 03 август 2022 15:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter