Култура

Култура

Гостујући у програму наше медијске куће, заменица градоначелника Зорица Јовић је 21.јула ове године говорила о реконструкцији Баба Златине улице и Прибојчићеве куће у Врању.

Иако именом заменица Јовић није споменула никог, у нашу редакцију стигао је демант који је потписао председник Управног одбора Књижевне заједнице, Мирослав Цера Михаиловић.

У обазложењу демантија стоји да је заменица градоначелника изнела низ неистина и клевета на рачун Књижевне заједнице.

Иако наша медијска кућа сматра да нисмо прекршили ни једну одредбу Закона о јавном информисању, ипак ћемо објавити део демантија. 

У демантију, између осталог, стоји: Књижевна заједница „Борисав Станковић“ је крајем 1998. године избачена из просторија Центра за културу а додељен јој је нови радни простор на депонији и сметлишту у улици Оца Јустина 6, са готово урушеном Прибојчића кућом, што је касније  потврђено Решењем  Извршног одбора Скупштине општине Врање. Немајући другог избора, чланови и запослени у Заједници били су принуђени да, уз сагласност Завода за заштиту споменика културе,  приступе реконструкцији куће,  помоћних објеката и дворишта, од идејног пројекта,  па до финалних радова. Реконструкција је окончана септембра 2004. године и по налазу судског вештака Заједница је  за то време  уложила 1.108.522,13  динара    што  је  на  дан  вештачења  представљало  износ  од 7.506.807,24  динара. Све фактуре  Заједници је испоставило Јавно предузеће „Нови  дом“,  једини извођач  радова,  и  све су плаћене са рачуна Књижевне заједнице „Борисав Станковић“, стоји између осталог у демантију које потписује председник Управног одбора Књижевне заједнице, Мирослав Цера Михаиловић.

                                                                                             

Последњи пут измењено уторак, 27 јул 2021 14:55

Усвојен је програм седмог Светског фестивала дечјег анимираног филма ,,Златни пуж 2021.’’ који ће се одржати од 13. до 17. септембра у Врању. За фестивал су пријављена 1723 филма из 101 државе света. Селекциона комисија фестивала ,,Златни пуж 2021.’’ је прегледала све приспеле филмове и за званичан програм фестивала селектовано је 39 остварења у категорији Small Snail и 31 у категорији Big Snail. Филмови ће бити распоређени у четири званичне пројекције.

Жири фестивала радиће у саставу Нитин Донде (Индија), Кузман Кузмановски (Македонија) и Никола Мајдак Јуниор (Србија). Члан жирија из Индије неће долазити у Србију, јер је цео фестивал базиран на гостима из земље и окружења због актуелне епидемијске ситуације.

На овогодишњем фестивалу очекују се гости из Македоније и Србије. Већ по традицији доделиће се прво, друго и треће место у обе категорије, Grand Prix за најбољи филм приказан на фестивалу, диплома Никола Мајдак, као и специјалне дипломе за сегменте филмова за које се жири буде одлучио.

,,Златни пуж 2021.’’ имаће и пратећи програм и базираће се на деци, младима, менторима, организаторима фестивала и удружењима из Србије који се баве анимираним филмом, ,,кратким’’ филмом и организују сличне фестивале попут ,,Златног пужа’’.

По речима заменице градоначелника Зорице Јовић, која је на челу Организационог одбора фестивала, као и свих ових година Град је подржао организацију 7. Светског фестивала дечјег анимираног филма, с тим што ће одржавање фестивала бити у складу са епидемијским мерама које у том тренутку буду биле на снази, јер здравље и безбедност свих учесника су на првом месту.

Организатор фестивала је Јавна установа Школа анимираног филма, уз подршку града Врања и Министарства културе и информисања. 

 

Последњи пут измењено четвртак, 22 јул 2021 13:09

''Танка ивица речи '' је назив збрике афоризама Ненада Марића која је недавно изашла из штампе.

Афоризам као најкраћа књижевна форма је нешто што је одувек привлачило Марића тако да је одлучио да прикупи велики број занимљивих мисли  и стави их између корица ове књиге.

Аутора књиге смо угостили у Јутарњем програму наше телевизије и разговарали са њим о томе како је настала ова збирка афоризама и шта је била инспирација за њено настајање.

Издавач збирке је Удружење књижевника Врања.

Критичари често кажу како дело увек личи на аутора.

Читајући, романе, песме, па и књиге сатире , уједно осећамо лик аутора и судимо о њему. Судећи по томе, Марић спада у ред ендемске врсте.

Он је интелектуалац, меланхолични филозоф у све тешњој кожи сатиричара, а главна квалитативна вредност афоризама Ненада Марића  је својеврсни отклон од актуелног стања српске сатире, пре свега афоризма, написао је у рецензији Миодраг Стошић.

"Своје афоризме бележим у свесци, касније их класификујем тематски, а теме су различите. Писао сам о актуелним темама, ту су афоризми о корони, о питању морала, добра и зла. У књизи је цело једно поглавље о поезији. Изненадио сам се колико сам се кроз афоризме заправо бавио поезијом, покушао да докучим који је смисао речи. Цела књига је као гимнастика, као ходач по танкој ивици, у овом случају, речи. То упоређујем са циркусом када циркусанти ходају по танкој жици. Неки афоризми су као изокренуте пословице и то опет даје неко значење", објашњава аутор збирке.

Стил писања Марића  је лаконски. Не приклања се модерном афоризму који хоће да ћаска са читаоцем.

Марић не користи речи које су толико олакшане. Код њега свака реч, свако слово имају тежину.

Зато он себи може да дозволи афоризме од само неколико речи. До сада је  објавио и збирке поезије: ''Викенд на Месецу'', ''У градској вреви'', ''Перје и сомот'', каже наш саговорник и открива да ли је у припреми нова књига.

"Имам доста материјала, потребно је да се све то одабере за ново издање. Пратим конкурсе и идем у ритму са њима. Пошто сам сада издао књигу, наредна ће бити за две године, то је мој план", каже Марић.

Аутор збирке афоризама  ''Танка ивица речи'' је свестрана личност јер се поред писања бави музиком, компонује песме и изводи их на гитари као кантаутор.

По професији је стоматолог, а дар према писању негује и наставиће са тим и убудуће јер у томе, како каже, проналази себе.

 

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 22 јул 2021 13:12

Објекти од културно-историјског значаја на подручју града, годинама нису реконструисани.  Зуб времена је учинио своје, а њихова грађевинска структура је специфична и, врло често, не прихвата модерне материјале. За реконструкцију је неопходна обимна документација, као и сагласност Завода за заштиту споменика, али тек након решавања имовинског питања. Последњих неколико година раде се пројекти, добијају сагласности и обезбеђују средства.

 

Пројекат за комплетну реконструкцију Баба Златине улице је спреман. Радиће се и реконструкција подземних инсталација, водоводне и канализационе мреже. Добијена је и сагласност Завода за заштиту споменика културе. Градско руководство покушава да обезбеди средства за реконструкцију.  

"Уколико не нађемо инвеститора, онда ћемо из буџета да планирамо део средстава. То је улица која је под заштитом, има своју традицију и значај. Та улица не може да се уради као било која друга, јер је неопходно да сачува своју аутентичност. Сада се калдрма ради на мало другачији начин и биће безбеднија и лакша за кретање", каже заменица градоначелника Зорица Јовић. 

Кућа Боре Станковића је први пут реновирана 2017. 50 година, од тренутка откупа. Она мора да се одржава и дорађује, али је свакако много боља него што је била, истиче заменица. Сада се улази и у причу реконструкције Прибојчићеве куће. Поред многих проблема, па чак и саботажа, урађен је и пројекат за комплетну реконструкцију Прибојчићеве куће.

"У Прибојчићевој кући је боравило удружење, које је само боравило и ништа више. Ништа годинама није ураћено. Када је Удружење исељено из те куће су изнети чак и штекери. Водимо борбу већ неколико месеци, кућа је остала и без струје и без воде, јер неким људима ништа није свето. Боравили су, а ништа нису уложили", истиче Јовићева.

План је да Прибојчићева кућа буде центар Врањске градске песме и радиће се када се заврше радови на згради музеја. У музеју се раде подови, зидови и тоалети. Уследиће набавка намешетаја и конзервација поставке. Музеј би требало да добије нову поставку до краја октобра.

Биће враћене и бисте у градском парку, али све изискује време. Постоља су урађена, сада ће се вршити њихова конзервација и биће враћене тамо где су и биле.

Последњи пут измењено среда, 21 јул 2021 14:13

Зорица Јовић заменица градоначелника  и већница Изабела Савић приредиле  су пријем за учеснике Интернационалне Ликовне колониjе ,,Врање 2021’’.  До 18. jула , до када траје колониjа уметници различитих стилских опредељења из Бугарске, Македониjе и Србиjе ствараће нова дела размењујући искуства, идеје  и стваралачку енергију.

Врање је ових дана у знаку Интернационалне Ликовне колоније, традиционалне манифестације која окупља велики број ставаралаца  . Ви сте учесници колоније која има традицију дугу више од четири деценије. Реч је о  манифестацији која је одувек привлачила пажњу Врањанаца и драго нам је што сте и ове године наши гости, рекла је на пријему заменица градоначелника Зорица Јовић.

- Верујем да ћете током седам дана колико траје колонија, успети, упркос високим температурама да пронађете инспирацију за стварање. А Врање има шта да понуди јер поседује богату историју и традицију. Очекујемо лепа и уметничка вредна дела по завршетку колоније. Ми смо познати као срдачни људи, тако да верујемо да вам је пријатно у нашем граду. Волела бих да из Врања понесете лепе утиске и да се вратите овде, било као учесници колоније или као туристи, рекла је Јовићева.

Овакви сусрети су од великог значаја за стваралачки рад уметника а размењивање искустава итекако значи сликарима.

-Врање поседује многе пределе који су врло инспиративни за нас уметнике и омогућавају нам да будемо креативни током стварања. Колонија је одлично организована и веома сам срећна и задовољна што могу да будем део ове приче, каже  уметница Звездана Герић.

-Ја бих истакао колективни рад што је врло важно за све нас. Мој лични доживљај је да је Врање домаћински град . Што се тиче уметности , заступљена је на леп и добар начин и много ми значи  што сам део колоније, додаје Мирко Стокић.

-За мене је ликовна колонија феномен. Лепа је ствар што можемо да експериментишемо у раду и током трајања колоније  и заиста ми прија ово уметничко путовање, истиче Антонио Рангеловић..

Заменица градоначелника је уручила учесницима колоније пригодне поклоне у знак сећања на Врање и дружење . Током трајања колоније омогућени су сусрети са грађанима коjи желе да се упознаjу са радом уметника и процесом настаjања уметничког дела. Почетком септембра ове године биће отворена изложба радова насталих на овогодишњој Интернационалној ликовној  колониjи а 14 уметничких дела биће поклоњено Граду.

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 15 јул 2021 14:23
Страна 1 од 251

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter