Култура

Култура

Манифестација Мај месец музике настављена је концертом Брас квинтета који чине професори на факултетима у Загребу, Љубљани и Београду.

Реч је о искусним музичарима са Балкана који свирају на различитим дувачким инструментима. Публици су представили свој нови материјал са обрадама познатих опера, а у другом делу концерта и неке од популарних композиција.

 ''Ово је први пут да смо у Врању и страшно нас весели да можемо ићи на нове територије. С обзиром на глобалну ситуацију изазвану ковидом идеја о Врању чека већ две године, тако да имамо једну малу турнеју Београд – Врање – Скопље,'' каже Крунослав Бабић из загребачке филхармоније.

''Ја сам стари гост овде, углавном сам био као солиста, а ово је нешто другачије, квинтет састављен од две трубе, хорне, тромбона и тубе. Направили смо га пре десет година са жељом да на просторима Балкана имамо један овакав оркестар,'' додаје Младен Ђорђевић из Београда.

Манифестација се наставља 20. маја. На програму је вече соло песме.

Последњи пут измењено четвртак, 19 мај 2022 16:40

Манифестација Мај месец музике настављена је концертом Брас квинтета који чине професори на факултетима у Загребу, Љубљани и Београду, односно  искусним музичарима са Балкана који свирају на различитим дувачким инструментима. Публици су представили свој нови материјал са обрадама познатих опера, а у другом делу концерта и неке од популарних композиција.

Манифестација се наставља 20. маја . На програму је вече соло песме.

У Ликовној радионици и ове године, одржана је трећа по реду Дечија ликовна колонија.

Гости из Чачка су поред рада у радионици обишли наш град и кулутно- историјске знаменитости а били су и део фестивала „Време радости“.

Чачак нема Ликовну радионицу као што има Врање али су деца која су учесници колоније ванредно талентована за ликовну уметност.

„То су деца која су одабрана по школама у Чачку и нису случајно код нас. Имамо осморо учесника од петог до сомог разреда. Сви радови који настају на дечијој ликовној колонији биће изложени у галерији. Врло је извесно да наредне године наши полазници Ликовне радионице буду гости у Чачку“, истиче Гордана Димитријевић, директорка ЈУ „Народни универзитет“.

Концепт колоније заснован је на идеји да се са децом реализују одређене ликовне технике које нису уопште, или су веома мало заступљене у редовном школовању

„Имамо екипу која је направила озбиљан приступ. Ја сам одабрала да раде акрилним бојама на А3 формату. Пре свега зато што је то трајнија подлога. Имали су могућност избора да раде и другим техникама, али ово је примарно. Али сам хтела да их убацим у проблематику, да изађу из зоне комфора. А ми смо ту као помагачи“, каже водитељка Ликовне радионице Весна Маринковић – Станковић.

Сликарка из Чачка која је уједно и ментор, наглашава да је Врање пример добре праксе коју ће првом приликом реализовати у граду из кога долази.

„Закључили смо да ништа није случајно и да је долазак у Врање и ово познанство једна дивна прича која тек треба да буде испричана. Ово је озбиљна, велика, јака и традиционална прича која је заживела у Врању. Ја сам почаствована што сам овде и доживела само део свега овога. И ово је мног добра инспирација за даље напредке и радове, чак и у Чачку“, истиче Ивана Кнежевић - Сивак, сликарка и менторка из Чачка.

Дуња и Анка Петровић, учеснице колоније из Чачка одушевљену су домаћинима и како кажу топлином којом зраче.

„Упознале смо нове људе, сви су дружељубиви и пријатни. Град је фантастичан. Тај задржани старински изглед, калдрме и куће са коснтрукцијама које су остале исте

Девојчица из Чачка Ђурђу Кафеџић која има 14 година, научила је да су Врањанци грађани Врања. Чућете како је она мислила да нас зову:

„Врањанчани, мислила сам да се тако називате. Како се зовете? Врањанци и Врањанке. Ако су Чачани, нису Врањанчани“!

 

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено среда, 18 мај 2022 13:51

У оквиру манифестације „Мај месец музике“ одржан је концерт ,,Музичке пролећне игре“. Публици у Врању представили су се македонски музичари Страша Темков на флаути и Сара Пројковска на клавиру.

Манифестација ''Мај месец музике '' увек је привлачила пажњу посетилаца и окупљала љубитеље класичне музике на једном месту. Од почетка месеца одржана су четири концерта а до краја на програму је још пет. У сали Музичке школе синоћ је приређено вече флауте, публици су се представили уметници из Македоније који су својим наступом освојили публику.

-Свирам на, по мом мишљењу , најлепшем инструменту , а то је флаута. Инструмент који делује релаксирајуће на оне који слушају извођача. Вечерас изводимо сјајан програм, свирамо светску литературу, неће бити класичног репертоара, свираћемо за срце и душу. Композиције које смо припремили су специфичне, кратке су али свака од њих има своју драж, рекао је у изјави за Радио телевизију македонски музичар  Страша Темков непосредно пре почетка концерта.

Манифестација се  наставља вечерас у сали Позоришта „Бора Станковић“. На програму  је ,,Брас квинтет“, мултинационални састав који чине уметници са простора бивше Југославије .

У петак 20 . маја на програму је вече соло песме, 25.маја ће у сали Музичке школе бити одржан концерт флауте и клавира. Два дана након тога следи Клавирски квинтет а 31.маја , последњег дана традиционалне манифестације у плану је прослава дана Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' када ће концерт одржати ученици и професори ове школе.

Последњи пут измењено среда, 18 мај 2022 13:03

У библиотеци Бора Станковић одвијају се радови на реконструкцији Дечјег одељења. За време трајања радова наши најмлађи читаоци књиге ће моћи да позајмљују у приземљу зграде, на Одељењу периодике.

За реконструкцију Дечјег одељења библиотеке Бора Станковић у Врању Министарство правде  определило је 2,5 милиона динара, а предвиђено је да радови буду завршени до 1. септембра, када би одељење требало да буде отворено.

''Да подсетим да ово Одељење од самог уселења библиотеке у зграду није реновирано, дакле, простор заиста заслужује пажњу, с обзиром да имамо велики број корисника, у том простору се одвијају и разноразне радионице, тако да смо ове године наишли на разумевање министарства. Мислим да ћемо са овим средствима моћи комплетно да реконструишемо тај простор, прилагодимо га намени, али га и учинимо атрактивнијим за наше кориснике,'' каже Зоран Најдић, директор библиотеке.

За то време књиге за децу пресељене су у Одељење периодике, које такође несметано ради.

'' На Одељењу настављамо рад са корисницима који користе интернет читаоницу, читају дневну штампу, дакле ради се о нашим настаријим суграђанима, колеге библиотекари су на свом радном месту, и то одељење у овим временима игра велику улогу, није то само место где људи читају штампу, него се мало и друже, упознају, размењују мишљења, и мислим да смо успели да направимо једну целину,'' додаје Најдић.

У току су и активности на унапређењу рада Одељења дигитализације, за шта је Министарство културе определило 800, а Град  400  хиљада динара. Циљ је да се завичајна грађа дигитализује, и то није питање тренда, већ потребе, наглашава Најдић.

Уколико радови буду завршени у плану је да ово Одељење буде отворено баш на дан установе, 20. јуна, када ће библиотека бројним активностима и књижевним вечерима обележити 143 године од оснивања.

Последњи пут измењено уторак, 17 мај 2022 14:35
Страна 1 од 273

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter